Diverse

Un marinar a fost salvat din largul Atlanticului printr-o operațiune ”aproape imposibilă”

Un marinar a fost salvat din largul Atlanticului printr-o operațiune ”aproape imposibilă”
twitter.com

16 ore a supraviețuit un francez în interiorul unei ambarcaţiuni răsturnate în Atlantic.

Operațiune de salvare „aproape imposibilă”

Potrivit Reuters, timp de 16 ore, un francez în vârstă de 62 de ani a supravieţuit într-o bulă de aer formată în interiorul ambarcaţiunii sale răsturnate în Oceanul Atlantic înainte de a fi salvat de scafandrii pazei de coastă spaniole în cadrul unei operaţiuni descrisă de aceştia ca ”aproape imposibilă”.

Au fost date semnale S.O.S. de la o distanţă de 22 de kilometri

Conform pazei de coastă, luni, 01.08.2022, la ora 20:23, ambarcaţiunea Jeanne Solo Sailor, cu o lungime de 12 metri, a transmis un semnal SOS de la o distanţă de 22 de kilometri faţă de Sisargas Islands în largul provinciei Galicia din nord-vestul Spaniei. Ambarcaţiunea ridicase ancora din capitala portugheză Lisabona în dimineaţa zilei anterioare, arată datele de monitorizare.

Unul dintre cele 3 elicoptere mobilizate pentru a asista operaţiunea de căutare a localizat barca răsturnată, în timp ce o ambarcaţiune de salvare cu 5 scafandri la bord a fost trimisă în larg, potrivit sursei citate.

Coca ambarcaţiunii a fost inspectată de un scufundător pentru a căuta semne de viaţă, iar bărbatul aflat înăuntru, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a răspuns la bătăile scafandrului în scheletul navei ciocănind la rândul său din interior.

Operațiunea de salvare a fost amânată până dimineața

Deoarece marea era prea agitată pentru a demara operaţiunea de salvare chiar în acel moment, salvatorii au montat balize gonflabile pe ambarcaţiune pentru a o împiedica să se scufunde şi mai mult şi au aşteptat până în zori zilei următoare.

Cum a fost salvat francezul

Ulterior, 2 scafandri au înotat dedesubtul bărcii pentru a ajuta navigatorul să iasă la suprafaţă, pe care l-au găsit echipat cu un combinezon de salvare din neopren şi scufundat în apă până la genunchi.

Un membru al echipei pentru operaţiuni speciale a pazei de coastă, Vicente Cobelo, a declarat pentru un post local că bărbatul a sărit singur în apa îngheţată şi a înotat pe sub ambarcaţiune pentru a ajunge la suprafaţa apei: ”Din propria iniţiativă, a intrat în apă şi a înotat afară ajutat de scafandri, care au trebuit să-l împingă întrucât i-a fost greu să iasă la suprafaţă în costum”.

Ulterior, bărbatul salvat a fost transportat cu un elicopter la spital pentru verificări medicale, dar pentru că nu au fost identificate probleme, acesta a fost externat la scurt timp.