Lifestyle

Un medic român trage semnalul de alarmă! Condimentul preferat al iernii, un adevărat pericol pentru copii

Un medic român trage semnalul de alarmă! Condimentul preferat al iernii, un adevărat pericol pentru copii

Mare atenție la cel mai îndrăgit condiment al Sărbătorilor de Iarnă. Mihai Craiu, medic celebru, trage semnalul de alarmă asupra unui condiment adesea folosit în preajma Crăciunului. Copiii pot fi grav afectați! Aflați din rândurile următoare despre ce e vorba!

Este vorba despre scorțișoară, condimentul vedetă al iernii, care este folosit la vin fiert, plăcintă cu mere, turtă dulce, sau cozonac.

“Încep sărbătorile de iarnă și odată cu aceasta vom face multe lucruri care nu le facem în restul anului. De exemplu vom mânca sau vom bea produse foarte aromate.

Una din aromele tipice pentru acest sezon este scorțisoara. Vom mânca turtă dulce cu scorțișoară, plăcintă cu măr și scorțișoară sau vom bea vin fiert cu scorțișoară…

Și?

Pentru că mulți oameni vor primi, într-un timp scurt, scorțișoară, vor apărea și rare cazuri de efecte adverse legate de produsele ce conțin această aromă.

În preajma Crăciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice produse de scorțișoară.

Unii copii mici pot fi afectați grav de scorțișoară, motiv pentru care ea nu ar trebui administrată la sugari, a precizat medicul Craiu.

NICI MĂMICILE CARE ALĂPTEAZĂ NU AR TREBUI SĂ CONSUME SCORȚIȘOARĂ

Și nu ar trebui să o folosească mamele care alăptează sugari foarte mici, deoarece aceasta se elimină, ca și alcoolul, cofeina, mercurul etc, prin laptele de mamă, a mai spus medicul Mihai Craciu.

CINE NU POATE CONSUMA SCORȚIȘOARĂ?

În general, scorțișoara este considerată sigură atunci când este consumată în cantități moderate, precum cele folosite în deserturi sau preparate. Cu toate acestea, folosită în ceaiuri sau suplimente, este important să nu se depășească o anumită doză; La fel, există unele contraindicații și în cazul anumitor persoane, care nu ar trebui să consume scorțișoară.

În primul rând, după cum explică Baza de date cu informații despre medicamente, sunt persoanele alergice la scorțișoară sau mirodenii similare.

Pe de altă parte, deși este considerat sigur ca ingredient alimentar, utilizarea sa medicinală în timpul sarcinii este de obicei contraindicată, deoarece este asociată cu capacitatea de a provoca menstruația, motiv pentru care se recomandă consultarea medicului dumneavoastră.

De asemenea, dacă suferiți de hipoglicemie sau luați medicamente hipoglicemiante, de exemplu, pentru tratamentul diabetului zaharat, trebuie să aveți grijă când o consumați, deoarece ar putea crește nivelul scăzut de zahăr din sânge.

Dacă sunteți pe punctul de a suferi o intervenție chirurgicală, se recomandă și suspendarea utilizării acesteia ca supliment, cu cel puțin 2 săptămâni înainte, deoarece acest efect asupra nivelului de zahăr poate altera controlul în timpul și după operație.

In caz de afectiuni hepatice, site-ul specializat WebMed recomanda sa nu depasiti cantitatile de scortisoara pe care le-ati consuma la o masa, intrucat scortisoara contine o substanta care poate afecta ficatul.