Lifestyle

Un singur vaccin pentru toate tulpinile COVID. Bulgaria a făcut marea descoperire

Un singur vaccin pentru toate tulpinile COVID. Bulgaria a făcut marea descoperire

Un singur vaccin pentru toate tulpinile COVID. Bulgaria  liucrează la metodologia unui vaccin care poate fi pulverizat. Acesta este prototipul unui vaccin aflat în eprubetă în acest moment, anunțădr. Penka Petrova, de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei Bulgare.

Dr. Penka Petrova, de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAN), a oferit detalii despre prototipul vaccinului împotriva COVID-19, prezentat de BAN. „Lucrăm la metodologia unui vaccin care poate fi pulverizat.

Acesta este prototipul unui vaccin aflat în eprubetă în acest stadiu, care prezintă particule de peptide, bucăţi din proteina Spike a noului coronavirus. Acest vaccin ar avea efect împotriva tuturor variantelor de coronavirus”, a subliniat dr. Petrova.

Joi, Academia Bulgară de Ştiinţe a prezentat prototipul vaccinului împotriva COVID-19 şi a explicat calităţile sale, inclusiv capacitatea de a fi stocat la o temperatură mai mare de 4 grade, ajutând răspunsul imun la diferite mutaţii ale virusului, putând fi pulverizat, spre deosebire de vaccinurile actuale, care sunt injectate.

„Aceşti antigeni vor fi prezentaţi sistemului imunitar prin nanoparticulele lipidice în care sunt ambalaţi. Mecanismul prin care este transmis în celule este conceput astfel încât vaccinul poate fi administrat şi prin pulverizare. Până în prezent, a fost studiată pe şoareci eficacitatea, imunogenitatea şi siguranţa acestuia. Şoarecii au celule asemănătoare cu cele din sistemul imunitar uman. În acest moment, şoarecii au fost vaccinaţi şi vor fi transportaţi într-un laborator, unde se vor testa efectele infecţiei”, a explicat microbiologul bulgar.

„Pentru ca vaccinul bulgăresc să fie înregistrat, trebuie să aşteptăm mai întâi rezultatele testelor pe şoareci. În acest moment, acestea sunt destul de promiţătoare. Apoi este nevoie de finanţare pentru experimentele pe oameni în cele trei faze. Institutul va primi o parte din bani din Franţa, iar pentru restul a fost deschis un cont unde oricine poate dona. În această etapă, Fondul de Cercetare este angajat într-un proiect privind un al doilea prototip al vaccinului. Pentru a-l finaliza pe primul, vom avea nevoie de fonduri. Am prezentat rezultatele cercetării noastre ministrului sănătăţii, care încă le examinează. Sperăm că ne vor acorda atenţie”, a menţionat dr. Petrova, potrivit RRA.