Diverse

Un vehicul vechi de peste 2000 de ani, descoperit în zona Sibiului, este unicat în Europa

Un vehicul vechi de peste 2000 de ani, descoperit în zona Sibiului, este unicat în Europa
autolatest.ro

Obiectul reprezintă vehiculul cu care este „adus ceva sau cineva”.

Carul votiv geto-dacic, unul dintre cele mai importante obiecte care i-au trecut prin mână restauratorului Dorin Barbu de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este unic în Europa și a fost descoperit pe șantierul autostrăzii Sibiu – Orăștie în anul 2012.

FOTO cunoastelumea.ro

Restaurarea carului a durat săptămâni întregi

La restaurarea acestuia, Dorin Barbu a lucrat mai multe săptămâni, reconstruind obiectul din zeci de piese găsite în pământ.

Dorin Barbu a explicat că „Numai partea de car au fost circa 60 de piese, pe lângă piesele de la roți, care au fost vreo 20 – 25 de fragmente. A trebuit să-l fac ca un puzzle. Are peste 2000 de ani și este unicat în Europa, poate chiar în lume. S-au mai descoperit tot felul de care votive, dar din bronz sau de alte dimensiuni; din fier este singurul”.

Lucrarea a fost extrem de dificilă pentru că a lucrat mult la curățarea pieselor și apoi la asamblarea lor

Resturatorul Dorin Barbu a precizat că „Sunt tot felul de chichițe care apar pe parcursul restaurării și fiecare piesă este unicat. Ai probleme de la piesă la piesă. Nu te învață nimeni, în nici o școală, ce probleme pot să apară la fiecare piesă și ele trebuie studiate separat. La fiecare piesă se pune – ca în Medicină – un diagnostic și se aplică tratamentele care fac cel mai bine obiectului respectiv”.

Similar altor care votive descoperite în Europa, dar fabricate din bronz sau lut, carul votiv geto-dacic, descoperit în România, este fabricat doar din fier, constituindu-se astfel într-un unicat european.

Încă nu se cunoaște contextul descoperirii, dar se presupune că acest car a fost depus în mod ritualic în cadrul unui ceremonial, sau a constitituit parte din inventarul funerar al unei importante personalități a vremii. Ca și simbolistică, carul reprezintă vehiculul cu care este „adus ceva sau cineva” (a se vedea „Carele Zeilor”).

Alte care votive din România

La noi în țară mai avem ca analogii exemplul:

  • deosebitului car votiv din bronz descoperit la Bujoru într-un mormânt tumular (jud. Teleorman) și aflat în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României din București,

FOTO cunoastelumea.ro

  • mai puțin cunoscutului car-recipient votiv de la Orăștie, acesta fiind — foarte probabil — parte a unui depozit de bronzuri (sau, după alți autori, parte a inventarului unui mormânt) descoperit întâmplător la jumătatea secolului al XIX-lea în ținutul Orăștiei, mai exact între localitățile Romos și Vaidei (jud. Huneodara) și păstrat până astăzi în colecțiile Muzeului de Istorie Naturală (Naturhistoriches Museum) din Viena (Austria).

Carul votiv geto-dacic, piesă a Muzeului Național Brukenthal

Piesa deosebită, descoperită pe traseul autostrăzii Sibiu – Orăștie, după restaurare, urma să facă parte din colecțiile Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, fiind expusă pentru pasionații de istorie, potrivit cunoastelumea.ro