Chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate, unele alimente pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire.
Unul dintre concurenții „Chef la cuțite“ a mărturisit că gătește aproape numai cu ingrediente expirate
Concurentul de la „Chef la cuțite“ i-a șocat, pur și simplu, pe cei trei chefi când a dezvăluit că a consumat iaurt expirat de 8-10 luni sau brânză topită mai veche de un an.
Bineînțeles, extremele pot avea urmări grave pentru sănătate, dar există anumite ingrediente care pot fi mâncate în siguranță, deși au expirat.
Trebuie știut faptul că produsele alimentare au inscripționate pe etichete două tipuri de termene de valabilitate:
Dar, atunci când un aliment prezintă urme vizibile de alterare ( miros, gust, textură, mucegai, crustă, mâzgă etc.), acesta nu trebuie consumat.
Pastele uscate (cu sau fără ouă) sunt unul dintre cele mai rezistente alimente.
Aceste alimente, dacă se află încă în ambalajul original, nedesfăcut, pot fi păstrate până la doi ani după data de expirare. Iar dacă punga a fost desfăcută și resigilată, sunt bune pentru consum încă aproximativ un an.
De asemenea, ingredientele uscate, precum făina și zahărul, rezistă și ele un an după depășirea termenului de valabilitate, mai ales dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic. Totuși, dacă este folosită în aluaturi dospite, făina nu se va mai comporta la fel ca una proaspătă, iar preparatul respectiv nu va fi unul calitativ.
Sarea poate fi păstrată pe o perioadă nedeterminată după data de expirare, iar oțetul chiar și câțiva ani. Ambele sunt folosite drept conservanți, așa că există un risc foarte mic de alterare.
Carnea crudă, deși rezistă doar câteva zile la frigider, poate fi congelată și păstrată până la un an. Este bine să nu se depășească șase luni, întrucât gustul va fi influențat.
Pâinea de casă poate rezista aproximativ trei zile la temperatura camerei.
Pâinea cumpărată din magazin poate fi consumată, în siguranță, timp de 5-7 zile.
De reținut! Păstrarea pâinii în frigider poate prelungi termenul de valabilitate cu aproximativ 3-5 zile, însă pâinea își va pierde calitatea.
Laptele proaspăt se poate altera dacă nu este refrigerat în 2-4 ore de la cumpărare. Acest aliment, păstrat în condiții adecvate, la frigider, poate fi consumat în siguranță până la șapte zile după ce a expirat.
Laptele pasteurizat poate rămâne nealterat până la o lună după data de expirare, dacă cutia nu a fost deschisă.
Iaurtul sigilat poate fi mâncat în siguranță până la trei săptămâni după data de expirare. Acest aliment conține probiotice și bacterii lactice, care țin la distanță bacteriile rele, ce conduc la alterarea ingredientelor.
Mierea, unul dintre produsele apicole, are o structură chimică perfectă, care face ca acest aliment să nu aibă termen de expirare şi să fie comestibilă chiar şi după mulți ani, dacă este păstrată în condiții adecvate.
În primul rând, mierea este un zahăr. Zaharurile sunt higroscopice, adică ele conţin foarte puţină apă în starea lor naturală, dar pot aspira uşor umezeala dacă sunt lăsate nesigilate.
În cazul mierii naturale, care are o umiditate foarte scăzută, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui într-un astfel de mediu.
Se cunoaște faptul că în mai multe morminte egiptene antice, arheologii au găsit recipiente cu miere de albine, veche de mii de ani şi totuşi perfect conservată. Mierea s-a conservat perfect, recipientele fiind închise etanș, sigilate cu ceară, citează adevarul.ro
Pe măsură ce Paștele se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…
Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…
Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…
Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…
Ministerul Finanțelor lucrează la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului, accizele la tutun vor fi…
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
This website uses cookies.