International

Ungaria și Comisia Europeană au semnat acordul! Fondurile către Budapesta ar putea fi deblocate

viktor orban, premierul Ungariei (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

Potrivit Agerpres, Comisia Europeană și guvernul ungar condus de Viktor Orban au ajuns la un „acord tehnic” privind reforma sistemului judiciar, ceea ce ar putea contribui la deblocarea fondurilor europene pe care Bruxellesul le-a înghețat în decembrie 2022.

În încercarea de a debloca banii UE, ministrul justiției din Ungaria, Judit Varga, a declarat joi, 27 martie, că un proiect de lege privind reforma judiciară va fi înaintat parlamentului. Potrivit Reuters, Judit Varga a declarat pe Facebook că „Avem undă verde de la Bruxelles” cu privire la acest proiect de lege propus.

Fondurile către Ungaria pot fi deblocate

După ce va fi aprobat, acordul tehnic va permite deblocarea unei părți din fondurile de coeziune de 22 de miliarde de euro ale Ungariei. Budapesta a primit subvenții în valoare totală de 5,8 miliarde de euro în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al UE, dar Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la aceste fonduri și cere implementarea a 27 de măsuri legate de achiziții publice, justiție și conflicte de interese înainte ca acestea să poată fi deblocate.

Comisia Europeană a acuzat Ungaria de încălcări legate de funcționarea independentă a sistemului judiciar, de corupție, de nereguli în atribuirea contractelor publice, de subminarea libertății presei, de contestarea supremației legislației UE asupra legislației naționale și de nerespectarea drepturilor imigranților și ale persoanelor LGBT, printre altele. Aceste dispute între guvernul conservator al lui Orban și Bruxelles se referă la o gamă largă de aspecte juridice.

Comisia Europeană, îngrijorată de corupția din Ungaria

În ceea ce privește această din urmă chestiune, Judit Varga a declarat miercuri, 26 aprilie, că nu va ceda în ceea ce privește apărarea siguranței copiilor. Ea se referea la regula care interzice predarea despre homosexualitate în școli, considerată de Bruxelles ca fiind contrară „drepturilor fundamentale și valorilor europene”. Parlamentul European, 15 state membre ale UE și Comisia Europeană au intentat toate un proces împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza acestei legi.

În decembrie anul trecut, UE a înghețat fondurile Ungariei în materie de subvenții de coeziune în valoare de aproape 22 de miliarde de euro, dacă Budapesta nu întreprinde schimbări pentru a consolida, în special, independența sistemului judiciar. În plus, aceste modificări judiciare reprezintă o necesitate pentru ca Bruxelles-ul să plătească fondurile UE stipulate în planul de redresare post-COVID al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro.

Conversațiile dintre Didier Reynders (Comisar european pentru Justiție) și Varga s-au referit exclusiv la aceste fonduri, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în cadrul unei conferințe de presă. Un plan strâns de 27 de „super-pași” a fost stabilit de Bruxelles, care este de mult timp îngrijorat de o potențială utilizare abuzivă a fondurilor UE și de corupția din Ungaria. Printre acești pași se numără mulți care vizează consolidarea independenței judiciare și „eliminarea abuzurilor de influență”. De asemenea, se pledează pentru reformarea funcționării Curții Supreme și punerea acesteia în conformitate cu legislația europeană, potrivit G4Media.