Actual Lifestyle

Uniți în fața amenințărilor Rusiei. România ”va fi alături mereu de Republica Moldova şi cetăţenii săi”

Uniți în fața amenințărilor Rusiei. România ”va fi alături mereu de Republica Moldova şi cetăţenii săi”
stiri.md

S-a creat o stare de neliniște după declarația unui oficial de la Chișinău. S-a mediatizat că Federaţia Rusă ar avea în plan să lanseze o ofensivă spre Republica Moldova la începutul anului viitor, potrivit declaraţiilor făcute de şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău! Oficialul a spus într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova că Rusia vrea să creeze o joncțiune cu Transnistria.

Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a declarat că Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, „fie la începutul anului – ianuarie, februarie, fie un pic mai târziu – martie, aprilie. Dar din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe”.

Astăzi, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au avut o întrevedere la Chișinău unde au discutat, printre aletele, despre parcursul european al Moldovei. Ambii oficiali au demonstrat și de această dată că țările noastre sunt unite în fața amenințărilor Rusiei, care curg ca un izvor nesfârșit.

Uniți în fața amenințărilor Rusiei. România ”va fi alături mereu de Republica Moldova şi cetăţenii săi”

În cadrul discuţiilor cu preşedintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ”susţinerea deplină din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova şi cetăţenii săi şi în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităţilor existente în domeniul esenţial al securităţii energetice, precum şi în îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor”, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul Aurescu a reiterat ideea fermă potrivit căreia că România ”va fi alături mereu de Republica Moldova şi cetăţenii săi şi va găsi soluţii astfel încât Chişinăul să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent”.

În contextul dat, ministrul de externe Aurescu a amintit inclusiv demersurile prompte ale instituţiilor de la Bucureşti care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

România continuă să ajute Republica Moldova

Ambii au menționat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state. Cu referire la acest subiect, ministrul român de Externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului 2023, a unei noi sesiuni a Trilateralei România – R. Moldova – Ucraina, format iniţiat de Bucureşti, dedicat securităţii energetice, ca şi prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum şi interconectărilor în domeniul infrastructurii.

Programul ”Satul European” va continua. Aici vorbim despre derularea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru acest program – ”Satul European”, activități destinate creşterii accesului la servicii mai bune de apă şi canalizare pentru aproape 100 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unităţi şcolare cu laboratoare de fizică, chimie şi biologie şi pentru achiziţia de microbuze şi autobuze şcolare.

Discuțiile au fost ample, pe paliere diferite, ministrul având intâlniri inclusiv cu omologul de la Guvernul Republicii Moldova sau alți înalți oficiali din statul vecin. Două discuții mai fragile au fost cele legate de terenurile Mitropiliei Basarabiei sau o mai mare susținerea pentru investitorii români pe teritoriul statului de peste Prut. Dar, la final, MAE a considerat că s-au făcut totuși pași importanți per total.

A fost discutată şi colaborarea Republicii Moldova cu NATO, respectând statutul de neutralitate al Republicii Moldova.Mministrul Aurescu a subliniat că a reprezentat un pas important participarea în premieră a ministrului de Externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministerială a miniştrilor aliaţi din noiembrie de la Bucureşti, precum şi contribuţia MAE de 600 de mii de dolari la programul ”Defense Capacity Building” pentru Republica Moldova, program la care România este şef de proiect.

Și nu în ultimul rând, România va asigura inclusiv expertiză pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Au fost discutate, pe aceată temă, măsuri concrete de cooperare şi acţiuni diplomatice pentru impulsionarea acestui proces, a mai transmis MAE.

Și pentru că Republica Moldova este într-o situație firavă în ceea ce privește securitatea, dar și capacitatea militară, între cei doi a avut loc un schimb aprofundat de evaluări cu privire la situaţia de securitate pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi aspecte legate de consecinţele directe ale acestuia asupra Republicii Moldova.