Uniunea Europeana are un plan de redresare economică, românii mai așteaptă

Uniunea Europeana are un plan de redresare economică. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat ieri un plan de redresare economică a Uniunii. Șefa executivului european a făcut anunțul în plenul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027 și despre instrumentele de redresare economică.

Ursula von der Leyen a anunțat că redresarea economică se va baza pe viitorul buget multianual, dar și pe un instrument de redresare economică dotat cu propria finanțare. Bani pentru acest instrument vor fi împrumtați de Comisia Europeană de pe piața financiară și canalizați unde e nevoie, prin bugetul multianual. Președinta Comisiei a declarant că redresarea se va face pe trei piloni principali.

Primul pilon vizează sprijinul pentru repararea economiilor cel mai afectate de criză. Pentru asta va fi folosită cea mai mare parte a banilor din noul buget, care vor sprijini reforme-cheie, în concordanță cu programele europene deja existente în cadrul semestrului european. Banii vor merge către toate statele membre, indiferent că sunt sau nu în Zona Euro. Ursula von der Leyen a făcut și un anunț important pentru România, adepta menținerii consistente a politicii de coeziune.

Ursula von der Leyen: ”În acest prim pilon este o a doua parte, și anume, o propunere a Comisiei de a veni cu un fond suplimentar de coeziune. Această suplimentare este separată de anvelopa financiară tradițională pentru coeziune din cadrul bugetului multianual și va fi alocată pe baza gravității impactului social și economic al crizei.”

Al doilea pilon va fi mobilizarea de investiții private masive, inclusiv prin adoptarea unui nou instrument privind insolvența, care va ajuta companiile să își repare capitalurile.

Al treilea pilon vizează consolidarea mecanismelor care au ajutat statele membre să facă față în faza de început a pandemiei, ca de exemplu RescEU. Președinta Comisiei a anunțat că, pe baza lecțiilor pandemiei, va fi creat un nou program dedicat sănătății, dar și un instrument pentru vecinătatea Uniunii

Românii așteaptă încă un plan de măsuri care să asigure o revenire rapidă a economiei și posibilitatea mediului privat de a absorbi cei aproximativ 700.000 de șomeri.

Daniela Popescu

Popescu Daniela este un jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

o zi ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

o zi ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

2 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

2 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

2 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.