Actual

Uniunea Europeană, în fața unui dezastru energetic? Ce va face România

Prețul gazelor naturale, GNL gaz, sursa foto evz.ro
sursa foto evz.ro

Rezervele europene de gaz sunt pline în proporție de 80%, dar Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat că, dacă Rusia își întrerupe livrările de gaz rămase către continent și dacă temperaturile vor fi sub cele normale pentru ultimii ani, Uniunea Europeană ar putea avea o iarnă foarte grea. Aceste circumstanțe, potrivit analiștilor citați de Financial Times, ar putea reduce capacitatea europeană la 20% până în aprilie 2024. România este unul dintre statele membre UE cu cel mai ridicat nivel de independență energetică, potrivit Eurostat.

Națiunea noastră intenționează o reducere drastică a importurilor, treptat, în următorii trei ani, pe lângă rezervele autohtone și recentele investiții în forajul pentru gaze din Marea Neagră. Potrivit AIE, rezervele de gaze din Europa nu reprezintă o garanție împotriva viitoarelor probleme de pe piață.

“Simulările noastre arată că o iarnă rece, împreună cu o oprire completă a livrărilor de gaze rusești prin conducte către Uniunea Europeană ar putea reînnoi cu ușurință volatilitatea prețurilor”, potrivit ziare.com 

Pericolulu unei crize a gazului nu a trecut

În ciuda unei reduceri continue a prețurilor în decembrie, care a întărit ipoteza că cea mai mare criză a gazelor din Europa a trecut, avertismentul subliniază potențialele perturbări aduse de o nouă bătălie energetică cu Moscova. 10% din gazul importat de UE provine încă din Rusia, majoritatea fiind transportat sub formă de gaz natural lichefiat.

Prețul de referință al gazului pentru Europa a scăzut luni la 24,63 euro/mwh, marcând cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iunie și o scădere de 90% față de prețul de la sfârșitul lunii august a anului trecut, când criza energetică se afla în cel mai grav moment și a ajuns la 340 euro/mwh. Cu toate acestea, AIE a avertizat că, în cazul unei ierni severe, al unei închideri totale a sistemului de conducte rusești și al unei penurii de gaze naturale lichefiate, depozitele UE ar putea avea doar 20% din gazele naturale începând cu luna aprilie a anului următor, ceea ce ridică posibilitatea unor întreruperi ale aprovizionării.

Chiar și fără gazul rusesc prin conducte, depozitele de stocare ar încheia sezonul de încălzire cu niveluri de inventar de peste 50% din capacitate, dacă Europa va cunoaște o altă iarnă blândă și dacă fluxurile de GNL vor continua să se apropie de nivelurile record de anul trecut, potrivit AIE. Organizația a ținut să precizeze că criza globală a gazelor naturale provocată de Rusia a determinat-o să își reducă prognoza pe termen mediu și lung privind consumul de gaze naturale.

România este dependentă de importuri în proporție de 31%

Niciun stat membru al UE nu a reușit vreodată să își satisfacă propria cerere de energie, iar mai multe dintre națiunile mai mici, precum Malta, Luxemburg și Cipru, depind practic în totalitate de importuri. Cu toate acestea, dependența României de importurile de energie din exterior se situează la o marjă de 31%, conform celor mai recente statistici Eurostat. Potrivit Deutsche Welle, doar 24% din gazul mondial este importat direct din Rusia, restul de 4% provenind din alte națiuni. Mai mult, datele colectate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că România a importat 591.600 de tone de echivalent gaze naturale utilizabile (tep) în primele cinci luni din 2023, cu 36,3% (-337.800 tep) mai puțin decât în aceeași perioadă din 2018.

Producția de gaze naturale este anticipată să crească cu o rată medie anuală de 3,6% între 2023 și 2026, după o scădere de 1,1% (la 7,343 milioane tep) în 2022, potrivit proiecțiilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Potrivit celei mai recente prognoze a bilanțului energetic al CNSP, producția de gaze va crește cu 5,6% în 2023, 2,3% în 2024, 2,7% în 2025 și 3,8% în 2026. În ceea ce privește importurile de gaze naturale, pentru 2023 se anticipează o scădere semnificativă de 23,1%. Această tendință este așteptată să se mențină până în 2026, cu o rată medie anuală de 2,2%.Potrivit Agerpres, cantitatea de gaze naturale importată anul trecut a scăzut cu 16,5%, la aproximativ 2,4 milioane tep, în timp ce cantitatea exportată a fost de 470.000 tep.

OMV Petrom, deținută în proporție de 51% de guvernul austriac, și Romgaz, deținută de guvernul român, au anunțat în iunie 2023 că a început construcția în perimetrul Neptun Deep. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a primit planul de dezvoltare a resurselor comerciale de gaze de la Domino și Pelican Sud, în zona offshore din zona Neptun Deep.

În consecință, Ziarul Financiar a prezis în iunie 2023 că primele molecule de gaz din offshore-ul de mare adâncime din Marea Neagră ar putea intra în sistemul național de transport în 2027.

Potrivit unui document obținut de Reuters, UE ia în considerare achiziționarea de gaze din Argentina, care este importator net de gaze, dar care intenționează să își crească oferta internă. Potrivit unui proiect al memorandumului de înțelegere, pe care cele două părți l-ar putea semna luni, orice acord privind gazele nu trebuie să aibă un impact asupra cerințelor de consum intern ale Argentinei, iar ambele părți trebuie să continue să își urmărească propriile obiective de atenuare a schimbărilor climatice.