Lifestyle

Unt sau margarină: care este mai sănătos și care este diferența între ele?

Unt sau margarină: care este mai sănătos și care este diferența între ele?

Atât untul, cât și margarina sunt grăsimi răspândite care sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile din țara noastră, două alimente care furnizează o cantitate mare de grăsimi și acizi grași saturați, deci nu trebuie abuzate, deși nu este necesar să le eliminați radical din dieta.

De aceea, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a pregătit un ghid și a comparat valoarea nutrițională a unui total de 118 produse, cu scopul ca consumatorii să aleagă corect dintre opțiunile disponibile pe piață.

Originea, tipurile și compoziția nutrițională a untului

„Untul este grăsimea din lapte obținută din centrifugarea smântânii. Untul tradițional se face din smântâna laptelui, din care se elimină treptat apa (desuerado) până când ajunge la o masă omogenă cu un conținut în grăsimi mai mare de 80%. Cu toate acestea, în ultima perioadă au apărut unele unturi cu un procent mai mic de grăsime ”, explică aceștia din OCU.

Există diferite tipuri de unt, în funcție de compoziție, de modul în care este făcut, de origine … Pe de o parte, în funcție de sarea adăugată, dacă nu se specifică nimic, se înțelege că este fără sare. În schimb, este unt cu sare, care a adăugat sare până la 2%.

Pe de altă parte, în funcție de conținutul de grăsime și în raport cu alte componente, acesta poate fi:

  • Unt: conține minimum 80% grăsimi, 82% dacă nu are sare adăugată.
  • Trei sferturi (3/4) unt: cu un conținut redus de grăsimi (60-62%).
  • Semi-unt: conținut scăzut de grăsimi (39-41%).
  • Grăsimi lactate de împrăștiat: acestea sunt unturi care nu se încadrează în niciuna dintre secțiunile anterioare, datorită procentului lor de grăsime.
  • Unturi ușoare sau ușoare: cel puțin trebuie să prezinte o reducere a conținutului lor de grăsime cu 30% comparativ cu untul tradițional.
  • Unt ușor de întins. Butters publicitate la fel de ușor de răspândit se pot încadra în oricare dintre aceste categorii. În timpul pregătirii lor au fost supuși unui proces special de biciuire, care le îmbunătățește răspândirea.
  • Denumiri de origine protejate. Sigiliul european de calitate al Denumirii de Origine Protejată (DOP) este acordat produselor în care toate etapele procesului de producție, transformare și preparare au loc într-o anumită regiune.

În ceea ce privește compoziția nutrițională, conform OCU se caracterizează prin:

Grăsimile mai presus de toate. Untul, datorită originii sale lactate, are o concentrație mare de grăsimi saturate, de aceeași compoziție ca smântâna: acid butiric (C4: 0), miristic (C14: 0) și palmitic (C16: 0). De asemenea, conține colesterol (250 mg / 100 g).

Lactoză: aproape nimic. Lactoza este zahărul din lapte. Datorită procesului de fabricație, este prezent doar ca o urmă. Dacă aveți intoleranță la lactoză, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă o puteți consuma, deoarece este probabil să fiți, cu excepția cazului în care aveți o sensibilitate extremă.

Vitamine liposolubile. Untul este o sursă interesantă de două vitamine liposolubile: vitamina A și D.

Originea, tipurile și compoziția nutrițională a margarinei

La fel ca unturile, margarinele sunt clasificate pe baza conținutului lor de grăsimi. În acest fel, denumirea poate fi:

Margarina: conține minimum 80% și maxim 90% grăsimi.

Trei sferturi (3/4) Margarina: Conține 60-62% grăsimi.

Semi-margarină: săracă în grăsimi, are un conținut de grăsime cuprins între 39 și 41%.

Unturi de grăsime: acestea sunt produse care nu se încadrează în niciuna dintre secțiunile anterioare datorită procentului lor de grăsime.

În ceea ce privește compoziția sa, în margarină se remarcă:

Grăsimi Majoritatea margarinelor vândute astăzi sunt făcute cu ulei vegetal sau un amestec de uleiuri vegetale care nu conțin colesterol. Dar nu toate grăsimile vegetale sunt la fel:

Unele grăsimi sunt saturate, cum ar fi uleiul de palmier. Producătorii folosesc cantități mici din aceste uleiuri în margarine pentru a obține textura dorită, deoarece sunt solide la temperatura camerei.

Există, de asemenea, grăsimi trans sau hidrogenate, care au suferit un proces de transformare care face ca uleiurile vegetale, lichide la temperatura camerei, să fie solide. De-a lungul anilor, fabricarea margarinei a evoluat către un conținut tot mai redus de acizi grași trans.

Majoritatea uleiurilor din semințe (măsline, rapiță sau rapiță, floarea soarelui etc.) sunt grăsimi nesaturate și sunt mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Dacă, de exemplu, vedeți că eticheta prezintă rapiță sau ulei de măsline la începutul listei de ingrediente, aceasta înseamnă că acestea sunt grăsimile predominante în acel produs.

Tendința este de a utiliza din ce în ce mai mult acest tip de ulei pentru margarine.

Vitamine Margarinele sunt lipsite în mod natural de vitaminele A și D. Unele conțin în mod natural vitamina E dacă uleiul de pornire o conține.

Fitosteroli. Pe piață puteți găsi și margarine îmbogățite cu fitosteroli sau fitostanoli, compuși care sunt prezenți în mod natural în lumea plantelor. Datorită structurii lor moleculare foarte asemănătoare cu cea a colesterolului, organismul le va absorbi înainte de colesterol, obținând o scădere a colesterolului. Este necesar cel puțin 1,5 g de fitosterol pe zi pentru a obține un efect de scădere a nivelului de colesterol din sânge.

Există, de asemenea, margarine îmbogățite cu omega-3: conțin adesea semințe de in, rapiță sau ulei de pește (în diferite proporții) pentru a crește conținutul de omega-3. Cu toate acestea, este necesar să ne asigurăm că raportul omega 6 / omega 3 nu depășește 5 pentru ca acest aport de omega 3 să fie cu adevărat interesant.

Untul sau margarina sunt mai bune?

„Nu există alimente bune sau rele și asta se aplică și untului și margarinei. Amintiți-vă că informațiile nutriționale apar pe eticheta produsului. Acolo este obligatoriu să indicați valorile nutriționale medii la 100 g de produs: valoarea energetică (kilocalorii), grăsimi sau lipide etc. „, indică OCU.