Social

Unu din trei copii are un părinte plecat la muncă în străinătate! Raluca Turcan: Cifrele sunt îngrijorătoare

Unu din trei copii are un părinte plecat la muncă în străinătate! Raluca Turcan: Cifrele sunt îngrijorătoare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a mărturisit că în general, în județele sărace din România se întâlnesc aceste situații. Aceasta a mai precizat că nu este suficient ajutor din partea statului pentru copii fără părinți, aceștia având nevoie de îndrumare spre o cale în viață.

Unu din trei copii are un părinte plecat la muncă în străinătate

  • 68% dintre copii au un singur părinte în țară
  • 18% au ambii părinți plecați la muncă
  • 14% au chiar și unicul părinte plecat peste hotare.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a făcut acest anunț.

„Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Dacă ne uităm la distribuția pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri.

Cifrele sunt îngrijorătoare

Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% a un singur părinte plecat a muncă în străinătate. Aşadar, unu din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora.

O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, a declarat Raluca Turcan, în timpul unei conferințe.

Nu toți copii beneficiază de ajutor social

Raluca Turcan a mai precizat că nu toți copii ce au părinții la muncă în străinătate beneficiază de ajutor social, având în vedere că preferă să primească bani de la cei plecați.

„Aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă. Binele pentru aceşti copii se construieşte atunci când contribuim cu toţii la el. Cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate s-i atingă pe toţi cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa şi de aceea parteneriatele cu cei care reprezintă exemple de bună practică sunt cele care pot să ne ducă acolo unde exisă cea mai mare vulnerabilitate”, a explicat Raluca Turcan, potrivit News.ro, citat de Antena 3.