Info Actual

Info Actual > Politică > Ursula von der Leyen rupe Europa în două. „Trebuie să existe certificate de vaccinare”. Ce mai urmează?
Politică

Ursula von der Leyen rupe Europa în două. „Trebuie să existe certificate de vaccinare”. Ce mai urmează?

Ursula von der Leyen rupe Europa în două. „Trebuie să existe certificate de vaccinare”. Ce mai urmează?

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a afirmat, vineri, că este de acord cu propunerea guvernului elen cu introducerea certificatelor de vaccinare în toate țările Uniunii Europene.

Numai persoanele vaccinate pot circula liber în Europa?

Potrivit inițiativei autorităților elene persoanele vaccinate pot să călătorească liber și au solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

„Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a trimis zilele trecute o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene în care a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Deși nu dorea ca vaccinul să fie „obligatoriu sau o condiție prealabilă pentru călătorie”, Mitsotakis a cerut ca „persoanele care au fost vaccinate să poată călători liber”.

Von der Leyen a spus că este de acord cu ideea

„Orice se decide – dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat ea jurnaliștilor în timpul vizitei la Lisabona.

„Dar cred că este important. Și, așa cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală care să dovedească faptul că oamenii au fost vaccinați”, a spus președinta Comisiei.

Președintele Iohannis își va păstra promisiunea?

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de acord cu impunerea la nivel European a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie.

Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.