International

Va fi Putin vreodată arestat? Toată lumea este acum pe urmele președintelui rus

vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

Curtea Penală Internațională a făcut recent omișcare dificilă: a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin de pe urma războiului din Ucraina. Dar înseamnă acest lucru că președintele rus, acuzat de crimă, are într-adevăr șanse să fie judecat vreodată la Haga?

Statele membre ale Curții Penale Internaționale (CPI) sunt obligate să pună în aplicare mandatele de arestare pe numele lui Putin și al comisarului prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în cazul în care aceștia călătoresc în țările lor. „Așa este”, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, când a fost întrebat dacă Putin ar fi pasibil de arestare dacă ar pune piciorul în oricare dintre cele 123 de națiuni.

Cum s-ar putea întâmpla acest lucru?

Dar, deși acest lucru ar putea îngreuna călătoriile lui Putin, instanța nu dispune de o poliție proprie pentru a pune în aplicare mandatele sale și se bazează în întregime pe faptul că statele CPI se supun acestei hotărâri. Țările nu au făcut întotdeauna acest lucru, în special atunci când este vorba despre un șef de stat în funcție precum Vladimir Putin.

Fostul lider sudanez Omar al-Bashir a reușit să viziteze o serie de state membre ale CPI, inclusiv Africa de Sud și Iordania, în ciuda faptului că face obiectul unui mandat de arestare. În ciuda faptului că a fost înlăturat în 2019, Sudanul nu l-a predat încă.

Matthew Waxman, profesor la Columbia Law School, a declarat că a fost un „pas foarte important din partea CPI, doar că șansele sunt mici să îl vedem vreodată pe Putin arestat”.

Care sunt principalele obstacole?

În primul rând: Rusia, la fel ca Statele Unite și China, nu este membră a CPI.

CPI a putut să depună acuzații împotriva lui Putin deoarece Ucraina a acceptat jurisdicția sa asupra situației actuale, deși nici Kievul nu este membru. Dar Moscova a respins din start mandatele împotriva lui Putin. Rusia nu își extrădează cetățenii în niciun caz.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe și, prin urmare, din punct de vedere juridic, deciziile acesteia sunt nule”. De fapt, Rusia a semnat Statutul de la Roma, care a stat la baza înființării curții, dar nu l-a ratificat pentru a deveni membru, iar apoi și-a retras semnătura la ordinul lui Putin în 2016, după ce CPI a lansat o anchetă privind războiul din 2008 din Georgia.

Putin la judecată?

Este puțin probabil ca Putin să ajungă în boxa acuzaților pentru crime de război „cu excepția cazului în care va avea loc o schimbare de regim în Rusia”, a declarat Cecily Rose, profesor asistent de drept internațional public la Universitatea Leiden.

Cu toate acestea, istoria a cunoscut mai multe personalități de rang înalt care au ajuns în boxa acuzațiilor pentru crime de război împotriva tuturor șanselor, a declarat Khan, de la CPI. „Există atât de multe exemple de oameni care credeau că sunt dincolo de incidența legii… s-au trezit în fața instanțelor”, a spus el. „Uitați-vă la Milosevic sau Charles Taylor sau Karadzic sau Mladic”.

Există și alte opțiuni?

CPI nu poate judeca suspecții în absență, dar Khan a declarat că tribunalul dispune de „alte elemente” pentru a face să avanseze cazul. El a citat un caz recent în care a cerut judecătorilor să organizeze o audiere pentru a confirma acuzațiile împotriva lui Joseph Kony, liderul Armatei de Rezistență a Domnului, care a lansat o rebeliune sângeroasă în Uganda, chiar dacă Kony este în continuare în libertate.

„Acest proces poate fi disponibil pentru orice alt caz – inclusiv pentru cel actual” care îl implică pe Putin, a adăugat Khan, citează The Japan Times.