Actual

Vaccinare anti-COVID. Modificări la nivel național. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră

Vaccinare anti-COVID. Modificări la nivel național. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră

Premierul României, Florin Cîțu, a anuțat, miercuri, de la Palatul Victoria că etapa a III-a de vaccinare ar putea începe mai rapid decât se spera inițial, în luna martie în loc de aprilie.

„Da, este adevărat. Etapa a II-a a început mai devreme cam cu două săptămâni, am reușit să facem acest lucru, am avut stoc de vaccin. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a III-a, este ceea de ne dorim.

Am achiziționat acele 8 milioane de vaccinuri, dar ele vor veni din trimestrul doi, începând cu luna aprilie. Aici, dacă Moderna se ține de plan vom putea accelera și etapa a III-a. Iar dacă AstraZeneca se ține de plan, atunci cu siguranță vom accelera toate etapele.

Noi suntem pregătiți cu centre de vaccinare să ajungem așa cum am tot spus până la 150.000 vaccinuri/zi. Totul depinde de cum primim aceste vaccinuri”, a transmis Cîțu, de la Palatul Victoria.

„A fost o producție mai mică [de la Pfizer] o săptămână. Săptămâna viitoare primim compensare. Am primit săptămâna aceasta aproape 90.000, de săptămâna viitoare primim 180.000 în loc de 150.000”, a adăugat premierul, spunând că în prezent capacitatea de vaccinare este de 220.000 doze/săptămână.

Revenind asupra etapelor de vaccinare, Cîțu a spus că se referea la etapa a III-a „A”, o etapă intermediară între etapa a II-a și etapa a III-a.

Care sunt persoanele ce vor intra în etapa a treia de vaccinare

În etapa a treia, destinată populației generale, intră persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu și al persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

lucrătorii din Industria extractivă;

lucrătorii din Industria prelucrătoare;

lucrătorii din Hoteluri și restaurante;

lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare;

lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative;

lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;

membrii Uniunii Naționale a Notarilor publici;

populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la punctele 1 și 2 de la litera C;

populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.