Social

Vaccinul Pfizer/ BioNTech neutralizează Omicron. Ce arată cercetările

Vaccinul Pfizer/ BioNTech neutralizează Omicron. Ce arată cercetările

BioNTech și Pfizer au transmis miercuri că o serie de trei doze ale vaccinului lor COVID-19 a fost capabil să neutralizeze noua variantă Omicron într-un test de laborator, un semnal că injecțiile de rapel ar putea fi cheia pentru protecția împotriva infecției de la varianta nou identificata, scrie Reuters.

Cele două companii, germană și americană, au spus că două doze din vaccinul lor au dus la anticorpi neutralizanți semnificativ mai mici, dar ar putea fi totuși protectoare împotriva afecțiunilor severe.

„Prima linie de apărare, cu două doze de vaccinare, ar putea fi compromisă și trei doze de vaccinare sunt necesare pentru a restabili protecția”, a declarat directorul medical BioNTech, Ozlem Tuereci, într-o conferință de presă.

Companiile au mai spus că ar putea livra un vaccin îmbunătățit, creat în mod special pentru varianta Omicron în martie 2022, dacă este necesar.

BioNTech și Pfizer sunt primii producători de vaccin COVID care au publicat o actualizare oficială cu privire la eficacitatea vaccinului lor împotriva Omicron. În probele de sânge prelevate la aproximativ o lună după a treia injecție, varianta Omicron a fost neutralizată aproximativ la fel de eficient ca două doze au neutralizat virusul original identificat în China.

Varianta Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii și în Hong Kong luna trecută, a declanșat alarma globală cu privire la o nouă creștere a infecțiilor. Au fost deja raportate cazuri din Japonia în Statele Unite și în toată Europa.

„Noile date de la Pfizer privind eficacitatea vaccinului împotriva Omicron sunt încurajatoare”, a scris miercuri președintele american Joe Biden pe Twitter. „Oricine este eligibil și care nu a fost stimulat ar trebui să meargă să primească un rapel astăzi”.

A treia doză de vaccin făcută mai repede

CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, a sugerat că țările ar putea lua în considerare scurtarea perioadei de timp dintre a doua și a treia doză de vaccin pentru a combate noua variantă. El a citat acțiunile recente ale unor țări, inclusiv Marea Britanie, de a face a treia doză la trei luni după cea de-a doua, față de șase luni cum era prevăzut înainte.

„Credem că aceasta este calea corectă, mai ales dacă Omicron se răspândește în continuare, pentru a permite un nivel mai bun de protecție în sezonul de iarnă”, a spus Sahin.

Dr. Walter Orenstein, profesor la Vanderbilt și fost director al programelor de imunizare ale CDC din SUA, a spus că datele sunt încurajatoare, deoarece sugerează că vaccinurile actuale sunt încă utilizabile împotriva Omicron.

Este posibil să nu fie nevoie să schimbăm vaccinul”, a spus el. „S-ar putea să ne descurcăm cu vaccinul actual, cel puțin pentru reprimarea bolilor severe”.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat Omicron pe 26 noiembrie drept „variantă de îngrijorare”, dar a spus că nu există dovezi care să susțină necesitatea unor noi vaccinuri special concepute pentru a aborda varianta și mutațiile acesteia. Cu toate acestea, companiile au spus că vor continua eforturile de a aduce pe piață un vaccin COVID-19 specific anti-Omicron. Cercetările au început pe 25 noiembrie.

Ei au spus că producția lor planificată de 4 miliarde de doze de vaccin Comirnaty în 2022 nu se așteaptă să se schimbe dacă este necesar un vaccin adaptat. BioNTech a spus că, chiar dacă un vaccin adaptat ar fi disponibil în martie, acesta nu va fi disponibil pe scară largă pentru o perioadă de timp, menționând că probabil doar 25 până la 75 de milioane de doze din noul vaccin ar fi produse la început.

Testare cu două doze de vaccin specific Omicron la persoanele nevaccinate

Kena Swanson, cercetător la Pfizer, a spus că compania are în vedere testarea a două doze de vaccin specific Omicron la persoanele nevaccinate în prezent.

Descoperirile Pfizer și BioNTech sunt în mare măsură în concordanță cu un studiu preliminar publicat marți de cercetătorii de la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, care a spus că Omicron ar putea sustrage parțial protecția de la două doze de vaccin Pfizer/BioNTech și a sugerat că o a treia injecție ar putea ajuta.

Cercetările asupra noii variante sunt încă într-un stadiu incipient. Analizele de laborator de la Spitalul Universitar Frankfurt din Germania au descoperit că capacitatea de a crea un răspuns de anticorpi la Omicron la persoanele care au primit trei vaccinuri a fost de până la 37 de ori mai mică decât răspunsul la Omicron. Chiar și așa, două injecții de vaccin pot proteja în continuare împotriva bolilor severe, au afirmat Pfizer și BioNTech.

Marea majoritate a structurilor de suprafață ale proteinei spike Omicron vizate de celulele T, care apar de obicei după vaccinare, nu sunt afectate de mutațiile Omicron, au spus ei. Celulele T sunt al doilea pilon al unui răspuns imun, alături de anticorpi, și se crede că previn bolile severe atacând celulele umane infectate.

Pentru analiza lor, cele două companii au folosit un virus care a fost conceput pentru a avea mutațiile caracteristice ale Omicron, cunoscut sub numele de pseudovirus, iar sângele a fost recoltat de la subiecți la trei săptămâni după o a doua doză de vaccin sau la o lună după o a treia doză.

Nu există încă date semnificative despre modul în care vaccinurile de la Moderna, Johnson & Johnson și alți producători de medicamente rezistă noii variante, dar se așteaptă să-și facă publice propriile date în câteva săptămâni.