Lifestyle

Vacile de carne sunt mai puțin stresate decât vacile de lapte. Cum explică experții?

Vacile de carne sunt mai puțin stresate decât vacile de lapte. Cum explică experții?
eugrant.osau.edu.ua

„Bunăstarea este mai proastă la bovinele din cele mai comune sisteme de producție a lactatelor, în opoziție cu bovinele din cele mai comune sisteme de producție de carne de vită„.

Contrar credinței populare, vacile de lapte și alte bovine de lapte sunt susceptibile de a avea o bunăstare mai proastă decât vacile crescute exclusiv pentru carne, potrivit unui nou studiu condus de Universitatea din Copenhaga.

Studiul a fost efectuat de 70 de experți în domeniul bunăstării bovinelor

Cercetătorii au descoperit că  producția de lactate implică un grad mai mare de intervenție umană, deoarece bovinele de lapte sunt folosite pentru a furniza lapte pentru consumul uman, în timp ce vitele produc lapte pentru proprii viței – un aspect care are implicații majore asupra modului în care aceste animale și vițeii lor sunt crescute și gestionate.

Descoperirea a fost făcută în urma evaluării riscurilor pentru bunăstarea celor mai comune sisteme de producție din țările lor de 70 de experți de top în domeniul bunăstării bovinelor din întreaga lume.

Riscul de bunăstare mai mare în sectorul produselor lactate nu se limitează la vacile de lapte

Potrivit autorului principal al studiului, Roi Mandel, cercetător postdoctoral în științe veterinare și animale la Universitatea din Copenhaga:

  • „Bunăstarea este mai proastă la bovinele din cele mai comune sisteme de producție a lactatelor, în opoziție cu bovinele din cele mai comune sisteme de producție de carne de vită. Aceste descoperiri contrazic o credință foarte îndelungată și larg răspândită în societatea noastră”.
  • „Riscul de bunăstare mai mare în sectorul produselor lactate nu se limitează la vacile de lapte – definit de la prima fătare încoace – ci și la vițeii acestora. Experții au evaluat că riscul de bunăstare al vițeilor proveniți din efectivele de lapte este mai mare decât cel al vițeilor proveniți din efectivele de carne de vită, indiferent de obiectivul de producție, fie că este vorba despre carne roșie, vițel sau pentru înlocuirea mamei”.

Mulsul, una din cauzele stresului la vacile de lapte

Deoarece laptele de la vacile de lapte este produs în volume semnificativ mai mari decât la vacile de carne și este colectat de una până la trei ori pe zi – adesea timp de 305 zile sau mai mult pe lactație – aceste vaci suferă frecvent mai mult stres decât cele crescute exclusiv pentru carne.

FOTO afibanat.ro

Despărțirea timpurie a vițeilor de mamele lor, reprezintă o altă cauză a bunăstării precare a vacilor de lapte

Mai mult, separarea timpurie a vițeilor de mamele lor, împreună cu selecția genetică pe termen lung pentru un randament mare de lapte la vacile de lapte sunt factori majori care cauzează bunăstare precară, aceasta din urmă ducând la probleme de sănătate precum:

  • șchiopături
  • mastită
  • tulburări de reproducere
  • tulburări metabolice

FOTO revista-ferma.ro

Luând în considerare aceste aspecte, dr. Mandel a declarat:

„Rafinarea sau pur și simplu eliminarea, atunci când este posibil, a practicilor de creștere care au fost recunoscute de mult timp ca compromițând bunăstarea atât a vacilor, cât și a vițeilor acestora, cum ar fi separarea timpurie a vițeilor de femelele lor, poate ajuta la minimizarea decalajului de bunăstare dintre carnea de vită și sectorul lactatelor”.

„O abordare complementară care se aplică ambelor sectoare, produse lactate sau carne de vită, ar fi creșterea bunăstării generale, de exemplu printr-o mai bună pregătire a manipulatorilor de animale. Din păcate, în multe regiuni ale lumii, instruirea manipulatorilor de animale nu este obligatorie. În alte țări ar putea fi necesare actualizări periodice de formare.”

„Creșterea gradului de conștientizare cu privire la faptul că producția de lactate produce și carne și impactul producției de lapte asupra stării de bunăstare a animalelor din industria lactatelor, ar încuraja, sperăm, un consum alimentar mai sustenabil și responsabil. Etichetarea originii cărnii (vită/turmă de lapte) pe ambalajele alimentelor, ar putea fi un prim pas în acest proces”, citează earth.com