Social

Valeriu Gheorghiță: ”Avem acoperire bună pe tulpina britanică”

Valeriu Gheorghiță: ”Avem acoperire bună pe tulpina britanică”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre protecția vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru noua tulpină britanică. Medicul a spus că vaccinurile anti-COVID disponibile nu oferă protecție la varianta sud-africană, dar sunt benefice pentru tulpina COVID britanică. Producătorii lucrează la adaptarea vaccinurilor pentru a acoperi şi noile tulpini.

„Rapelul nu cred că ajută mult în cazul tulpinii sud-africane, care nu este acoperită bine de vaccinurile disponibile. Avem acoperire bună pe tulpina britanică”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, întrebat cât crește protecția după prima doză și cât după cea de-a doua, la toate tulpinile existente.

Valeriu Gheorghiță a spus că producătorii actualelor vaccinuri vor adapta vaccinurile existente la noile tulpini, astfel încât să ofere imunitate şi la acestea, iar noile vaccinuri de la Novavax şi Johnson & Johnson analizează şi noile tulpini.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a vorbit despre așa-numitul „suprarapel”. Medicul a spus că acest „suprarapel” ar urma să ne protejeze inclusiv de varianta sud-africană.

”Producătorii vor adapta vaccinurile în perioada următoare pentru a avea protecție la noile tulpini și atunci, probabil, se va recomanda un nou rapel, cu varianta pentru tulpinile noi”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță.

Obiectiv de 100.000 de vaccinări pe zi

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță a precizat că speră ca România să ajungă la 100.000 de vaccinări pe zi, de la 1 aprilie, după ce vor fi deschise toate cele 750 de centre de vaccinare. Medicul spune că vor fi deschise 180 de centre de vaccinare noi, din 15 februarie, unde persoanele vor putea să se programeze pentru vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, vor fi deschise încă 200 de cabinete de vaccinare de la jumătatea lunii martie.

Medicul militar a anunțat că au fost imunizaţi aproximativ 27.000 de angajaţi din învăţământ, iar alţi 110.000 sunt programaţi la vaccin în luna martie. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a precizat că, din cauza lipsei dozelor de vaccin, care a dus la reprogramarea a peste 100.000 de persoane, s-a renunțat la ideea de a avea un „culoar” dedicat angajaţilor din învăţământ la vaccinare, potrivit Libertatea.