Social

Valeriu Gheorghiță, principalele diferențe dintre Pfizer și Moderna: ”Nu avem aceste date la momentul actual”

Valeriu Gheorghiță, principalele diferențe dintre Pfizer și Moderna: ”Nu avem aceste date la momentul actual”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre cele două vaccinuri anti-COVID, cel de la Pfizer și cel de la Moderna. Românii nu vor putea alege ce vaccin fac, ci vor fi imunizați cu serul care va fi disponibil în centrele de vaccinare.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Nu există dovezi

Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost întrebat dacă există diferențe între cele două vaccinuri, în privința imunizării, iar acesta a spus că nu există dovezi în acest sens.

”Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre noul vaccin Moderna

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a explicat care sunt diferențele dintre vaccinul anti-COVID produs de Moderna, care tocmai a primit aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului, și vaccinul deja autorizat, al celor de la Pfizer și BioNTech.

”Ne așteptăm ca poate chiar până la 15 ianuarie să fie livrată prima tranșă de doze. Numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană.

O diferența importantă este aceea că sunt dispuse în flacoane multidoza de câte 10 doze. Deci într-un flacon vorbim de 10 doze, nu 5 doze cât are vaccinul de la BioNTech Pfizer.

Fiind flacoane cu 10 doze trebuie să avem grijă atunci când facem un management al dozelor, tocmai pentru că există un risc mult mai mare de irosire a anumitor doze. Deci trebuie să gestionăm cât se poate de bine, fiecare centru de vaccinare, numărul persoanelor programat.” a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.