Lifestyle

Varianta Delta dublează riscul de infectare. Ce persoane sunt vulnerabile

Varianta Delta dublează riscul de infectare. Ce persoane sunt vulnerabile

Un nou studiu publicat în The Lancet oferă cea mai amănunțită investigație făcută până în prezent asupra virulenței crescute a variantei SARS-CoV-2 Delta. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei infectați cu varianta Delta au fost de două ori mai predispuși să fie spitalizați în comparație cu cei infectați cu variante anterioare, cu toate acestea, vaccinarea a protejat în mod eficient indivizii cu boli severe, indiferent de variantă, potrivit newatlas.com.

Varianta Delta schimbat profund cursul acestei pandemii globale

În ultimele luni, răspândirea rapidă a variantei Delta a schimbat profund cursul acestei pandemii globale. În doar câteva luni, varianta a devenit rapid dominantă, afirmând cât de periculoasă este în comparație cu formele anterioare ale virusului. Dar, deși este clar că Delta este mai infecțioasă, nu a fost clar dacă provoacă boli mai severe.

Oamenii de știință au investigat aproximativ 43.000 de cazuri confirmate de COVID-19 în Marea Britanie în perioada martie-mai a acestui an. Cercetătorii au analizat pacienții internați, comparând pacienții cu varianta Delta cu cei infectați cu varianta Alpha dominantă anterior.

Conform studiilor, cei infectați cu varianta Delta au fost de 2,26 ori mai predispuși să se infecteze cu noul virus comparativ cu cei infectați cu Alpha. Incluzând acei pacienți care nu au fost spitalizați, dar încă suficient de bolnavi pentru a se prezenta la o cameră de urgență pentru tratament, infecțiile cu Delta erau încă de 1,45 ori mai mari decât Alpha.

Așadar, acest risc crescut de pacienți infectați nu a fost detecta la persoane vaccinate. 98% dintre pacienții internați nu au fost vaccinați, iar 2% dintre aceștia au fost cu schema completă de vaccinare.

„Analiza noastră evidențiază faptul că, în absența vaccinării, orice focar din Delta va impune o sarcină mai mare asupra asistenței medicale decât epidemia Alpha”, spune Anne Presanis, de la Universitatea din Cambridge și unul dintre autorii principali ai noului studiu.

David Strain, cercetător de la Universitatea din Exeter, spune că nu este surprinzător să confirmăm că varianta Delta provoacă boli mai severe. El spune că are sens cei doi factori care fac Delta mai infecțioasă să ducă la o virulență mai mare.

Această combinație de mai multe copii virale și o penetrare celulară mai bună face mai probabil ca celulele, țesuturile și organele să devină copleșite înainte ca sistemul imunitar, în special cel al unui individ nevaccinat, să aibă șansa de apărare.

Primul factor, explică Strain, este capacitatea Delta de a se multiplica mai rapid în fazele incipiente ale infecției. varianta Delta se răspândește mult mai rapid în corpul uman.