Lifestyle

Varza: o mină de beneficii pentru sănătate. Merită atenția noastră deplină!

Varza: o mină de beneficii pentru sănătate. Merită atenția noastră deplină!

Varză verde, varză roșie, varză albă, varză, conopidă, varză de Bruxelles … lista soiurilor de varză este lungă. Cu toate acestea, beneficiile sale pentru sănătate sunt adesea subestimate.

Într-adevăr, aceste legume sunt pline de vitamine și compuși activi beneficii organismului, ceea ce face ca varza să fie un adevărat aliment sănătos. Pe de altă parte, mai multe studii recente confirmă virtuțile sale pentru sănătate. Facem bilanțul celor mai recente lucrări publicate despre varză și componentele active ale acestora.

Multe soiuri cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Deși există mii de varze diferite, acestea din urmă împărtășesc mai multe puncte comune, printre care se numără câteva proprietăți excepționale. În orice caz, asta confirmă un studiu publicat în 2014 în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention1.

Datorită unei analize spectrometrice, oamenii de știință au încercat să evalueze beneficiile multor soiuri de varză, inclusiv varză verde, varză roșie, varză chineză sau, de asemenea, varză chinezească.

În timpul activității lor, cercetătorii s-au interesat în special de puterea antioxidantă și de activitatea antiinflamatorie a compușilor prezenți în varză. Rezultatele analizei lor sunt foarte pozitive și confirmă proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale verzei.

Acestea din urmă sunt asociate cu compoziția sa de polifenoli și mai exact flavonoide, care sunt puternici antioxidanți naturali.

Acțiunea acestor compuși este benefică în special în combaterea stresului oxidativ, a deteriorării cauzate de radicalii liberi și a îmbătrânirii celulare. Pe de altă parte, este unul dintre motivele pentru care varza trezește interesul cercetătorilor de a preveni sau trata unele patologii.

O componentă bioactivă unică: sulforaphane

Consumate de milenii, varza a intrigat întotdeauna comunitatea științifică. Pe de altă parte, mulți cercetători au dorit să identifice originea virtuților verzei. Dacă unele beneficii pentru sănătate se datorează prezenței polifenolilor, alte efecte benefice ar putea fi asociate cu activitatea enzimatică a mirozinazei. Într-adevăr, această enzimă are capacitatea de a transforma glucozinolații prezenți în varză în izotiocianați. Cu toate acestea, unii izotiocianați, cum ar fi indol-e-carbinol sau sulforaphane, sunt de interes pentru cercetători datorită potențialului lor terapeutic.

Interesul terapeutic al sulforafanului

Prezent în multe varietăți de varză, sulforaphane a atras atenția cercetătorilor datorită potențialului său puternic antioxidant. Spre deosebire de alți antioxidanți, sulforafanul nu este distrus imediat după interacțiunea sa cu radicalii liberi. În plus față de limitarea daunelor cauzate de aceste specii de radicali liberi, sulforafanul poate rămâne activ mai mult timp și astfel poate interveni în alte reacții din organism. Unii cercetători îi atribuie în special o acțiune anticanceroasă, după cum a constatat un studiu publicat în 2012 în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention2. În activitatea lor, cercetătorii au măsurat activitatea antiproliferativă a sulforafanului. Pentru a face acest lucru, au analizat efectul acestei molecule asupra mecanismelor apoptotice, care sunt mecanismele care permit distrugerea celulelor canceroase. La sfârșitul analizei lor, cercetătorii au ajuns la concluzia că sulforafanul are un efect antiproliferativ, care ar fi deosebit de interesant în combaterea proliferării celulelor canceroase. Cu alte cuvinte, varza merită atenția noastră deplină!