Categories: Lifestyle

Vechi de 5000 de ani, celebrul sit Stonehenge a fost un mare calendar solar antic. Care este interpretarea fiecărei pietre

Misterul vechi de 5.000 de ani, legat de vestitul monument megalitic de la Stonehenge, Anglia a fost descoperit de Timothy Darvill, profesor de arheologie la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie.

Profesorul Timothy Darvill a analizat numărul și poziționarea marilor plăci de gresie din Stonehenge, numite sarsens.

Potrivit arheologului,  monumentul megalitic de la Stonehenge a servit drept calendar solar. Expertul a identificat modul în care ar fi putut funcționa acesta.

FOTO edition.cnn.com

Axa centrală a megaliților a fost și încă este aliniată cu răsăritul Soarelui la mijlocul verii și cu apusul la jumătatea iernii, pietrele încadrând perfect cele două momente zilnice ale astrului nostru.

Mult timp s-a crezut că Stonehenge a fost folosit în scopuri ceremoniale, mai degrabă decât o modalitate precisă de a urmări zilele, lunile și anotimpurile. Dar, un nou studiu efectuat de către profesorul Timothy Darvill, a concluzionat că monumentul milenar a fost construit pentru a servi ca un calendar solar.

Monumentul Stonehenge este construit de către britanicii antici din două tipuri de rocă: unul tip sarsen și altul din piatră albastră (în cazul monoliților), ultima provenită din Țara Galilor. S-a considerat că aceasta din urmă a fost ridicată prima la Stonehenge acum 5.000 de ani.

Potrivit studiului, un inel de 30 de pietre sarsen verticale, care susțin 30 de piloni orizontali, reprezintă zilele lunii. Iar pietrele distincte din cerc marchează începutul a trei perioade de 10 zile. De altfel, se crede că oamenii de la Stonehenge au marcat pur și simplu zilele lunii, fiecare reprezentată de o piatră, poate folosind o piatră mică sau un cuier de lemn.

Potrivit lui Darvill, ”Descoperirea unui calendar solar reprezentat în arhitectura de la Stonehenge deschide un mod cu totul nou de a vedea monumentul, ca un loc pentru cei vii. Un spațiu în care calendarul ceremoniilor și festivalurilor era legat de structura universului și de mișcările celeste din ceruri”.

Săptămâna cu 10 zile a fost o parte cheie a calendarului egiptean

De asemenea, arheologul a precizat că designul Stonehenge ar fi putut reprezenta un calendar „simplu și elegant”, care a permis oamenilor să urmărească un an solar de 365,25 zile pe baza alinierii soarelui la solstiții. Sarsensurile mari de pe sit par să reflecte un calendar cu 12 luni de 30 de zile. El a afirmat că săptămâna cu 10 zile a fost o parte cheie a calendarului egiptean.

FOTO dailymail.co.uk

Totodată, Darvill, potrivit dailymail.co.uk, a afirmat că ”Un astfel de calendar solar a fost dezvoltat în estul Mediteranei în secolele de după anul 3.000 î.Hr. și apoi a fost adoptat în Egipt, ca un calendar civil și utilizat pe scară largă la începutul Vechiului Regat, în jurul anului 2.600 î.Hr.”.

Cu acest nou studiu, se pare că locuitorii celebrului henge nu numai că urmăreau perioadele anului, ci și zilele lunii.

Beatrise Braha

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

5 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

7 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

10 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

12 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

14 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.