Categories: Social

Veste bună, din septembrie vom avea vaccin gripal. Punerea pe piață a vacinului pentru noul coronavirus va mai dura

Cât de repede vom avea un vaccin și cât de repede ar trebui să se administreze la noi în țară vaccinul antigripal, a explicat doctorul Alexandru Rafila într-un interviu acordat Radio România Actualități.

Alexandru Rafila: ”Să încep cu vaccinul antigripal, pentru că… – sau vaccinul gripal este numele corect, nu antigripal; vaccinul gripal este totdeauna disponibil începând cu luna septembrie, și în acest an probabil că recomandarea va fi să fie administrat cât mai rapid, pentru că probabilitatea unei coinfecții sau a unei infecții succesive cu noul coronavirus care ar putea să urmeze infecției gripale este ridicată. Şi atunci, ca să putem să ținem lucrurile sub control, cu foarte bine spunea domnul doctor Kluge, ca să nu suprasolicităm sistemul de sănătate și să apară cazuri care să fie complicate, cu sechele sau mortalitate ridicată, este bine să facem unui număr cât mai mare de persoane, mai ales celor din categorii la risc, vaccinul gripal.
Deci începând cu luna septembrie, în mod normal, el ar trebui să fie disponibil pe piață.”

Când recomandă medicii vaccinarea antigripală pentru pregătirea de iarna 2020 vedeți în articolul publicat de doctorulzilei.ro

În ceea ce privește un vaccin pentru noul coronavirus, există vaccinuri – sunt probabil aproape 20 vaccinuri care sunt în fază avansată de testare. Se numesc studii clinice de fază III, care implică zeci de mii de persoane care trebuie să participe în mod voluntar la vaccinare a confirmat profesorul Rafila.

”Urmează evaluarea eficacității vaccinului, urmărirea titrurilor de anticorpi, persistenţa acestor tipuri de anticorpi şi, bineînțeles, se urmăresc eventuale reacții adverse care ar putea să apară după vaccinare. Practic, încheierea studiilor de fază III cu succes din punct de vedere al siguranței vaccinului şi din punct de vedere al eficacitații duce la obținerea unei aprobări din partea unei agenții de reglementare – în Uniunea Europeană este EMA, Agenţia Europeană a Medicamentului; în Statele Unite se numeşte FDA (Food and Drug Administration) – şi de obicei, dacă una dintre aceste două agenții certifică un vaccin, atunci este sigur că el este util, poate fi administrat fără riscuri importante și, în general, această aprobare ulterioară este extinsă și în alte țări.
Dacă vom obține un vaccin fizic până la sfârşitul acestui an, va mai dura însă până el va fi şi disponibil, pentru că disponibilitatea unui vaccin este diferită de obținerea lui ca atare, pentru că înseamnă foarte multă logistică, înseamnă fabrici care să producă sute de milioane sau miliarde de doze, înseamnă flacoane în care să fie condiţionat, înseamnă logistică de transport, şi multe dintre aceste vaccinuri vor trebui transportate congelate, atenţie, chiar la -70/-80 de grade, şi toate aceste lucruri vor întârzia disponibilitatea vaccinului – care, din punctul meu de vedere, cel mai repede ar putea să existe la jumătatea anului viitor”

Daniela Popescu

Popescu Daniela este un jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Recent Posts

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

2 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

4 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

6 ore ago

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…

8 ore ago

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

10 ore ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

12 ore ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Un Crăciun cu Winston

This website uses cookies.