Info Actual

Info Actual > Social > Veste bună pentru profesori la început de an. Orin Cîmpeanu: „Îmi asum această declarație”
Social

Veste bună pentru profesori la început de an. Orin Cîmpeanu: „Îmi asum această declarație”

Veste bună pentru profesori la început de an. Orin Cîmpeanu: „Îmi asum această declarație”

După ședința de Guvern, care a avut loc, miercuri, la Palatul Victoria, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a afirmat că o să aibă o discuție cu premierul Florin Cîțu în legătură cu acordarea unui bonus de performanță pentru profesori.

Bonus de performanță pentru profesori

Potrivit ministrului Educației, acest bonus se va acorda prin din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Cadrele didactice merita un regim motivant de salarizare. Pe de alta parte exista si o lege a salarizarii. In costul standard per elev care are o componenta destinata salariilor, aceasta componenta in ultimii 4 ani s-a dublat de la 3.024 de lei componenta destinata salariilor la 6.111 lei in 2020 componenta destinata salariilor. In acelasi timp componenta destinata tuturor cheltuielilor scolilor, cheltuieli materiale, energie, alimentare cu apa, incalzire, cheltuieli cu substante de igiena, profesionale, in 2016 erau 321 de lei/elev acum sunt 387 lei/elev.

Deci din punctul de meu de vedere, imi asum aceasta declaratie, urgenta este o crestere semnificativa a costului standard per elev, pentru ca scolile din Romania sa poata functiona fara sa neglijam componenta salariala.

Exista posibilitatea, o sa discut cu premierul sa introducem poate o componenta salariala de motivare in functie de performanta prin Programul National de Redresare si Rezilienta”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Redeschiderea școlilor depinde de situația epidemiologică

Premierul Florin Cîțu a afirmat, miercuri, după, ședința de Guvern, că problema redeschiderii școlilor pe data de 8 februarie depinde de situația epidemiologică.

„Am avut o discuţie şi cu domnul Kelemen Hunor şi cu domnul Dan Barna. Da, şi eu vreau să fie redeschise şcolile şi restaurantele. Dacă nu va fi problema asta pe sănătate, acestea vor fi redeschise. Personal cred că trebuie să facem eforturi pentru ca şcoala să fie deschisă cât mai repede.

Până acum am văzut că a scăzut numărul infectărilor şi am ajuns la un număr confortabil. Dacă se menţine şi păstrăm această tendinţă descendentă, putem să deschidem şcolile pe 8 februarie.

Dar, repet trebuie reduse efectele pandemiei”, a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”.