Social

Veste bună pentru românii aflați în căutarea locului de muncă. Angajatorii oferă acum beneficii extra-salariale consistente

INS Locuri de munca, sursa foto anas.md
FOTO: anas.md

Zile libere suplimentare sau asigurările de viață sunt printre cele mai frecvente beneficii salariale pe care le solicită în special managerii și specialiștii aflați în căutarea locului de muncă.

Soliticările nu sunt neîntemeiate dacă luăm în considerare faptul că peste două treimi din personalul activ pe piața muncii primesc fel de fel de beneficii extrasalariale printre care amintim tichetele de masă, asigurările de sănătate sau bonusurile de performanță.

Disponibilitate pe piața muncii

Pe de altă parte, managerii solicită angajatorilor alte bonusuri extra salariale printre care zile libere suplimentare, asigurări de viață sau grădiniță pentru copii la care se adaugă și posibilitatea de a performa pe piețele internaționale, de fapt acestea din urmă cântăresc decisiv în decizia managerilor de top pentru a a profesa în cadrul unei companii din România. Aspect evidențiat de platforma de recrutare on line eJobs România după cum urmează:

„Ca tendință generală, pentru manageri, în special pentru cei din zona de top management, beneficiile extrasalariale nu cântăresc atât de greu în decizia de a accepta sau refuza o ofertă de job, însă nici nu sunt complet trecute cu vederea, așa cum s-ar putea crede.

Salariul și oportunitățile de dezvoltare viitoare, o eventuală deschidere către piețe internaționale sunt mult mai importante pentru aceștia. Totuși, sunt atenți și la componența pachetului de beneficii și nu rămân indiferenți atunci când angajatorul bifează cât mai multe dintre așteptările pe care le au”, spune Georgiana Uzun, Talent Development Manager în cadrul Skilld România, primul serviciu de recrutare rapidă prin inteligență artificială din țară, dezvoltat de eJobs România.

De asemenea, candiații aflați în căutarea unei poziții de management solicită angajatorilor să le pună la dispoziție mașini de servicu, să le acorde bonusuri de relocare sau să le faciliteze accesul la training-uri și certificări internaționale ori posibilitatea de lucra remote.

Mașini de serviciu și traininguri internaționale

Candidații își aliniază astfel lista dorințelor nu doar cu ceea ce poate oferi piața muncii din România ci și angajatorii din străinătate.

„În companiile mari, multinaționale, pachetele de beneficii sunt uniformizate la nivelul întregii echipe, astfel încât și angajații de la baza ierarhiei, și cei de la vârf primesc aceleași lucruri. Sunt însă situații în care pentru anumite poziții cheie se găsește atât de greu persoana potrivită încât angajatorii sunt dispuși să facă anumite derogări pentru a o convinge să accepte oferta. Acestea sunt mai degrabă excepții de la regulă”, a explicat Georgiana Uzun.

De la începutul anului și până în prezent, platforma de recrutare online e Jobs a pus la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui job peste 235.000 de oferte, din care aproximativ 50.000 au vizat candidații din segmentul senior level cu o experiență de cel puțin 5 ani. Angajatorii din industria alimentară, turism, producție, construcții sau sectorul bancar sunt cei care au pus la bătaie cele mai multe oferte de angajare.

Cele mai vânate domenii

„Anul a început cu o cerere crescută pentru specialiștii din IT, programare, inginerie și retail. De asemenea, vedem tot mai multe poziții deschise pentru candidații seniori buni cunoscători de limbi străine (altele decât engleza). Există toate motivele să credem că aceste categorii vor continua să fie căutate și că angajatorii vor investi atât în canalele tradiționale, cât și în cele netradiționale de recrutare pentru a acoperi pozițiile respective.

Iar asta se întâmplă tocmai pentru că există un deficit considerabil de candidați care, mai mult, primesc și oferte destul de greu de refuzat de la angajatorii din afara țării, astfel încât competiția pentru a-i atrage devine de două ori mai dificilă”, a adaugat Georgiana Uzun.

De partea cealaltă, au fost înregistrate 6,33 milioane de aplicări, din care aproximativ 2 milioane au fost formulate de manageri și speciliști. Pozițiile cele mai vânate au fost din sectorul retail, construcții, servicii, producție, industrie alimentară, logistică și IT sau telecom, potrivit Realitatea.net.