Social

Veste extraordinară pentru femeile care nu pot concepe copii pe cale naturală. Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare

Veste extraordinară pentru femeile care nu pot concepe copii pe cale naturală. Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare

Zece ani au muncit din răsputeri oamenii de știință, dar au reușit ce și-au dorit. A fost creat un embrion sintetic de șoarece care își formează organe fără să aibă nevoie de spermatozoizi sau ovule.

Studiul care poate revoluționa întreaga știință a fost publicat în revista Nature, iar specialiștii susțin că au putut crea embrionul sintetic folosindu-se doar de celule stem. Potrivit CNN, acesta pot fi manipulate să devină celule mature, cu funcții speciale.

„A fost visul comunității noastre de ani de zile”

„Modelul nostru de embrion de șoarece nu doar că dezvoltă un creier, dar și bătăi ale inimii, toate componentele care duc la formarea unui corp. (…) Este incredibil că am ajuns atât de departe.

A fost visul comunității noastre de ani de zile”, a declarat Magdalena Zernicka-Goetz, profesor de biologia celulelor stem de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie.

Conform declarațiilor profesorului de biologie de la Institutul Tehnologie din California, studiul este o provocare a oamenilor de știință care au cercetat embrionii de mamifere în uter. Oamenii de știință speră să poată trece la un nivel superior și astfel să le fie de mare ajutor celor care nu pot avea un copil pe cale naturală.

Transplantul de uter, cea mai bună soluție pentru doamnele infertile

Un copil e cel mai mare dar primit de la Divinitate, de aceea doamnele care nu pot da naștere unui prunc încearcă orice metodă pentru a-și rezolva problema. Și se pare că vor avea noroc, pentru că o alternativă de succes este transplantul de uter.

Prima persoană care a avut parte de o astfel de operație a fost o franțuzoaică, în vârstă de 36 de ani, pe nume Deborah. În martie 2019, aceasta a primit uterul unui donator viu, e vorba chiar de mama femeii care avea vârsta de 57 de ani.

Potrivit unui nou studiu, jumătate din femeile americane care au avut parte de un transplant de uter au avut sarcini reușite și au născut prin cezariană, la aproximativ 14 luni de la transplant. Mai mult de jumătate dintre copii au venit pe lume după 36 de săptămâni după gestație.

Sursă foto: csid