Lifestyle

Veste oficială de la ONU. Spune ce se va întâmpla cu stratul de ozon, după alerta de „gaură neagră” din 1980

Veste oficială de la ONU. Spune ce se va întâmpla cu stratul de ozon, după alerta de „gaură neagră” din 1980

Potrivit unui raport recent furnizat de ONU, până în anul 2040, stratul de ozon se va reface aproape tot. Acest lucru se va întâmpla în urma acțiunilor luate de toate țările lumii, speriate de cel mai de temut pericol de mediu cu care se confruntă acum omenirea, gaura din stratul de ozon al pământului.

Regenerarea în Antartica se va reface până în anul 2066

În raportul citat de The Guardian se arată că stratul de ozon se va repara puțin mai greu în regiunile polare. Asta înseamnă că se va reface complet până în 2045 peste regiunea Arctica și va dura până în 2066 peste Antarctica.

Alerta privind gaura din stratul de ozon a fost data în anul 1980. În urma protocolului de la Montreal din 1989, au fost eliminate 99% din substanțele chimice care epuizează stratul de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC) care erau utilizate ca solvenți și agenți frigorifici.

Dacă CFC-urile nu ar fi fost eliminate, utilizarea lor ar fi ridicat temperatura globală cu până la 1 grad C până la jumătatea secolului.

“Trebuie să trecem de urgență la combustibilii fosili, pentru a reduce gazele cu efect de seră”

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunile climatice. Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și trebuie să trecem de urgență la combustibilii fosili, pentru a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, pentru a limita creșterea temperaturii.”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

La rândul său, David Fahey, un om de știință la National Oceanic and Atmospheric Administration, care este autorul principal al noii evaluări, a menționat că răspunsul global unificat la tratarea CFC ar trebui considerat „cel mai de succes tratat de mediu din istorie”.

Cum vor specialiștii să reducă încălzirea globală

Raportul de progres transmis de ONU este primul care vorbește despre ce impact ar putea avea geoingineria solară asupra stratului de ozon. În aces sens, specialiștii consideră că pulverizarea de particule reflectorizante în atmosferă, precum sulful, ar reflecta lumina soarelui și ar duce la reducerea încălzirii globale.