Social

Vești bune pentru fermieri. Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat prin „Programul de 5 ori subvenția”

agricultura, sursa foto jurnalul
sursa foto jurnalul

Oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au transmis faptul că valoarea creditelor pe care agricultorii românii le pot primi se vor majora. Acestea pot fi primite în baza adeverințelor emise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Datorită acestei decizii, „Programul de 3 ori subvenția” devine „Programul de 5 ori subvenția”. Mai exact, fermierii pot cere credite ce sunt egale cu valoarea subvenției pentru 5 ani, conform ministrului Agriculturii, Florin Barbu. 

Mai mult sprijin pentru fermierii români

În baza Ordonanței de Urgență 43/2013, Fondul de Garantare a Creditului Rural poate acorda garanții pentru instituțiile finanțatoare cu care au fost încheiate Convenții de Lucruri. 

„În urma discuţiilor cu fermierii şi a consultărilor cu reprezentanţii mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat pe care fermierii le pot solicita în baza adeverinţelor eliberate de APIA. Astfel, “Programul de 3 ori subvenţia” devine “Programul de 5 ori subvenţia”, a spus ministrul Agriculturii. 

De asemenea, acesta a spus că Fondul de Garantare a Creditului Rural a semnat convenții de lucru cu șapte instituții finanțatoare, iar alte trei sunt în curs de semnare. 

„Acest instrument oferă fermierilor capitalul de lucru atât de necesar, la o dobândă foarte bună, dar și predictibilitatea de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerea, în condițiile în care plafonul de alocare este garantat de către Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). FGCR are deja încheiate Convenții de lucru, pentru garantarea creditelor „DE CINCI ORI SUBVENȚIA” cu 7 instituții finanțatoare, iar cu alte 3 instituții finanțatoare convențiile sunt în curs de semnare”, a transmis Florin Barbu.

Cum se acordă creditele?

Aceste credite se acordă pentru a finanța activitatea curentă sau capitalul de lucru în agricultură al fermierilor români. Activitatea poate viza atât sectorul vegetal, cât și cel zootehnic.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale transmite faptul că din anul 2019, comisionul de garantare a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toate categoriile de beneficiari, indiferent de tipul acestora. Aceste garanții au fost acordate în baza Ordonanței de Urgență 43/2013. 

Conform informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii FGCR garantează până la 80% din valoarea creditelor noi acordate românilor ce nu au în derulare o finanțare pe baza adeverinței emise de APIA, dar nici nu au încasat  un avans și care nu pot depăși de 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverinței. 

De asemenea, același FGCR garantează „până la 80 % din suma cu care se majorează valoarea creditului acordat fără garanție FGCR, în cazul creditelor acordate anterior solicitării de garantare, pe baza adeverințelor eliberate de APIA, pentru care instituția finanțatoare a aprobat majorarea valorii până la concurența valorii de maxim 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverinței eliberate de APIA și pentru care beneficiarul nu a încasat avans”, conform madr.ro.