Economic

Vești bune pentru milioane de români. Banii pe cardul de energie intră pe 15 septembrie

voucherele pentru energie Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Milioane de români din România vor primi ajutor din partea statului. Acești vor primi ajutor financiar pentru a-și putea achita facturile. Acest sprijin este în valoarea de 700 de lei. Banii vor fi primiți pe cardul de energie.

Aceasta este cea de-a doua tranșă de bani care intră pentru a ajuta românii să-și achite facturile la energie. În luna februarie a acestui an, românii beneficiari au mai primit o tranșă de 700 de lei. Suma acordată fiecărui beneficiar pe întregul parcurs al anului este de 1.400 de lei.

Ajung banii pe cardul de energie

De asemenea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis faptul că cea de-a doua tranșă de 700 de lei va ajuta la români pe data de 15 septembrie.

”Pe 15 septembrie încărcăm voucherele de energie cu tranșa a doua, în valoare de 700 de lei. Din prima tranșă a fost cheltuit aproape 1 miliard, iar restul banilor au rămas pe carduri și pot fi folosiți în continuare”, a transmis ministrul Adrian Câciu.

Acești bani pot fi folosiți pentru plata electricității, gazului energiei termice în sistem centralizat de termoficare. De asemenea, cei 700 de lei se pot folosi pentru achiziționarea de butelie, lemn de foc, păcură, peleți, dar și pentru alte materiale care ajuta la încălzire.

„În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/an, sub formă de card de energie.

Ajutorul este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, se arată în comunicatul emis de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valoarea totală a acestui proiect se ridică la suma de 2,8 miliarde de lei. În același timp numărul persoanelor vulnerabile care primesc acest ajutor se ridică la aproximativ patru milioane, conform antena3.ro.

Cum se face plata 

Acest ajutor oferit de către statul român poate fi folosit până la data de 31 decembrie 2023 pentru a-și achita cheltuielile legate de energie.

Dacă mai există persoane ce nu au folosit banii din prima tranșă de 700 de lei oferit în luna februarie a acestui an, acestea ar trebui să știe că valabilitatea acestora este doar până pe 27 decembrie 2023.

Exist trei modalități în care românii își pot plăti facturile cu acest ajutor financiar. Aceștia pot face acest lucru fie la oficiul poștal, fie online pe site-ul Poștei Române.

Pria modalitatea se referă la plătirea facturilor la orice subunitate a Poștei Române. De asemenea,  acest lucru se poate face și la poștașul ce a venit la domiciliul beneficiarului.

cea de-a doua modalitate se referă la completarea plății printr-un mandat poștal. Ulterior, acesta este trimis furnizorului de energie sau asociației de proprietari în funcție de caz.

Ultima modalitate se referă la primirea dovezii plății. Pe aceasta trebuie scrisă suma rămasă după achitarea facturilor, valoarea plății și furnizorul către care s-a transmis plata.