Economic

Vești bune pentru românii cu credite! Scad ratele

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto: arhiva companiei

Începând de săptămâna viitoare, românii cu credite în euro vor plăti mai puțin. Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de referință cu 0,35%, prima astfel de măsură în ultimii cinci ani. Aceasta va intra în vigoare pe 12 iunie 2024.

Decizia BCE de a micșora dobânda de referință va duce la scăderea ratelor bancare. Indicele Euribor la trei luni, echivalentul ROBOR pentru creditele în euro, a ajuns acum la 3,75%. Astfel, pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 32 de lei față de trimestrul anterior.

Economiștii sunt optimiști și prevăd că dobânda și ratele pentru creditele în euro cu dobândă variabilă vor continua să scadă. De asemenea, se estimează că BNR va urma exemplul BCE și va reduce dobânda de referință în curând.

De la 1 iulie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) se va micșora de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit Noua Casă de 250.000 RON pe 30 de ani, rata lunară se va diminua cu aproximativ 8 lei.

Inflația în zona euro a scăzut de la peste 10% la 2% în ultimele luni, datorită reducerii costurilor carburanților și normalizării lanțurilor de aprovizionare post-pandemie. Totuși, BCE va menține dobânzile ridicate pentru a controla prețurile și a asigura stabilitatea economică în zona euro, scrie RTV.