Actual Social

Veşti bune pentru viitorii tătici! Câte zile libere vor avea aceştia la naşterea copiilor

Veşti bune pentru viitorii tătici! Câte zile libere vor avea aceştia la naşterea copiilor
FOTO: motherhood.ro

Veşti bune pentru viitorii tătici. Guvernul le acordă zile libere la naşterea fiecărui copil. Dacă fac şi cursuri de puericultură, viitorii tătici vor avea şi mai multe zile libere.  De asemenea, vor avea zile libere şi militarii. Acestora li se va prelungi permisia de la 7 zile, la 10 zile lucrătoare.

Veşti bune pentru viitorii tătici! Câte zile libere vor avea aceştia la naşterea copiilor

Guvernul a aprobat vineri o ordonanță care prevede acordarea concediului paternal pentru nașterea fiecărui copil, nu doar la primul așa cum era până acum.

„S-a aprobat acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum”, a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Conform acestuia, prin aceeași ordonanță s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept și au fost majorate perioadele de concediu.

„Am majorat și perioada de acordare, în sensul că tații care au și cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viață ale noului-născut să poată fi alături de familie, și tații care nu au cursuri vor avea, în loc de 15, 5 zile la dispoziție astfel încât să poată sta acasă”, adăugat Budăi.

Practic, dacă are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, tatăl are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.

Se aplică și pentru următoarele categorii de persoane:

  • contracte din activitate sportivă
  • convenții de muncă individuale (cooperațiile)
  • contract de mandate
  • contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În cazul militarilor, permisia se prelungește de la 7 zile, la 10 zile lucrătoare.

Angajatorii sunt obligați să aprobe concediul paternal. În caz contrar, riscă o amendă între 4.000 – 8.000 de lei de către inspecția muncii. De asemenea, angajatorul nu are voie ca, în perioada concediului, să-i închidă contractul.