Info Actual > Social > Vicepreşedintele ANRE, anunț dureros. În ce condiții o să petrecem sărbătorile
Social

Vicepreşedintele ANRE, anunț dureros. În ce condiții o să petrecem sărbătorile

Vicepreşedintele ANRE, anunț dureros. În ce condiții o să petrecem sărbătorile

Românii care nu au primit facturi la energie luna aceasta este posibil să aibă de plată două, în luna decembrie,  a făcut anunțul vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o intervenție la Digi 24.

Zoltan Nagy, vicepreşedintele ANRE a explicat această problemă.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor.

Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară. Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat Zoltan Nagy, pentru Digi 24.

Decizia a fost anunțată pe site sau anunțată în presă

Oamenii au fost anunțați despre această situație, a spus vicepreședintele ANRE, că unii furnizori care au decis să amâne emiterea facturii au anunțat pe site sau au avut anunțat în presă cu privire la această decizie de a amână emiterea facturilor.

El a precizat apoi însă că știe doar de unul singur:

„Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”.

Întrebat dacă acești furnizori riscă vreo sancțiune, vicepreședintele ANRE a precizat că omisiunea va fi sancționată „dacă se va găsi temei legal”.

Începând de la 1 noiembrie, românii beneficiază de o serie de măsuri luate de autorităţi pentru ca facturile să fie mai mici în iarna aceasta. Printre măsurile care au intrat în vigoare luni se numără compensarea facturilor la energie şi gaze, legea consumatorului vulnerabil şi plafonarea preţurilor.