Actual Politică

Victor Ponta: „Marcel Ciolacu are dreptate. România nu are bani pentru creşterea pensiilor. Se măresc, dar din împrumuturi”

Victor Ponta: „Marcel Ciolacu are dreptate. România nu are bani pentru creşterea pensiilor. Se măresc, dar din împrumuturi”

Fostul premier, Victor Ponta spune că liderul social democrat, Marcel Ciolacu are dreptate, în principiu, atunci când susţine creşterea pensiilor mici cu un procent mai mare, iar pentru pensiile mari să fie aplicată o mărire mai mică procentual.

Victor Ponta: „Marcel Ciolacu are dreptate. România nu are bani pentru creşterea pensiilor. Se măresc, dar din împrumuturi”

În acelaşi timp, Victor Ponta avertizează că în orice scenariu de creştere a pensiilor, acestea vor deveni la un moment dat nesustenabile, dacă România nu începe să producă, pentru că, spune fostul premier, în acest moment ţara noastră trăieşte doar din împrumuturi.

„Se întâmplă următorul lucru, dincolo de înţepături: eu sunt şi eu social democrat, dar de la şcoala lui Blair. Întâi trebuie să meargă economia foarte bine, după care avem de unde să mărim pensiile, să dăm salarii la profesori etc. Dacă vrei să faci cheltuieli sociale, acum România trăieşte din împrumuturi şi sunt mai scumpe ca niciodată, aproape 10% dobândă.

Deci cred că domnul Ciolacu are dreptate, dar în acelaşi timp, şi aici e responsabilitatea tuturor, economia românească în ultimii 3-4 ani a mers din ce în ce mai prost.

„Să facă ce au spus, să dea mai mult celor cu pensii mici şi poate chiar deloc celor cu pensii mari”

Victor Ponta spune că pensiile se pot majora, printr-o decizie politică, dar bani oricum nu sunt. „Acum au puterea absolută, UE este de acord, au preşedintele, pot să facă ce au spus, să dea mai mult celor cu pensii mici şi poate chiar deloc celor cu pensii mari”.

„Pensiile se pot majora, printr-o decizie politică, cu oricât. Pentru că banii oricum nu există, ei vor veni din împrumuturi. Noi aşa făceam când eram la guvernare, întâi ne uitam ce bani aveam şi după aia luam o decizie.

La fel ca decizia cu preţul la energie. A dat domnul Ciuca decizie că kW o să coste 5 lei. Excelentă decizie, dar poate el nu vrea să coste 5 lei, poate vrea să coste 50 de lei.

Mărirea pensiilor e bună, pentru că pensionarii nu se duc să cheltuiască banii afara, îi întorc în economie. Dar dacă pensionarii cumpără şi plătesc bunuri şi servicii produse afară, ăsta duce la faliment, dacă nu dăm drumul economiei, dacă nu producem”.

„Nu ştiu nici acum cine e creierul economic al Guvernului. Domnul Ciucă e militar

„Eu nu ştiu nici acum cine e creierul economic al Guvernului, deşi sunt foarte bine intenţionat. Domnul Ciucă e militar.

Când Romania avea, în 2015, deficit sub 1%, nu ne dădea voie domnul Iohannis să mărim alocaţiile, că nu era Guvernul lui. Nu ştiu de ce a intervenit acum în această discuţie, când nu a făcut-o opt ani de zile şi nici nu îl văd ca un om care să ajungă să trăiască din pensie.

Cum să investească cineva în energie în România, dacă a dat domnul Ciucă ordonanţă că preţul e plafonat până în 2025.”, a spus Victor Ponta la România TV.

„Toate ţările ar avea de câştigat din aderarea României şi Bulgariei la Schengen

În ce priveşte subiectul aderării României la Schengen, Victor Ponta spune că refuzul unor state de a accepta ţara noastră vine din faptul că actualii conducători nu ştiu să se impună şi fac de fiecare dată concesii.

„Toate ţările ar avea de câştigat din aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar arată şi o slăbiciune. Înainte spuneau că din cauza mea nu se intră în Schengen. Acum e Iohannis, are guvernul lui.

Eu aş cere lui Bode sau cine e, să zică şi el în JAI că nu e de acord să se aducă pe ordinea de zi nu ştiu ce, refugiaţii din Ucraina sau altceva. Pai cum, nu eşti de acord? Păi nu sunt, dacă nu ne primiţi în Schengen. Nu are nicio logică decât desconsiderarea partenerilor din România”, a mai declarat Victor Ponta.

Fostul premier a mai precizat că „dacă le-am spune că şi noi putem să le facem probleme, probabil s-ar întâmpla ceva. Noi am avut astfel de dialoguri, noi eram egali. Probabil domnul din Austria a vrut să câştige nişte voturi”.