Social

Video. Alexandru Rafila, pregătiri pentru valul 5. Ce trebuie să știm cu toții

Video. Alexandru Rafila, pregătiri pentru valul 5. Ce trebuie să știm cu toții

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cele 25.000 de paturi alocate pacienţilor COVID, în perspectiva valului cinci al pandemiei generat de varianta Omicron, reprezintă 20% din numărul total de paturi din spitale la nivelul întregii ţării, existând posibilitatea de creştere până la 30%.

„Avem un număr de paturi alocate pentru pacienţii COVID de circa 20% din numărul total (25.000 paturi) cu posibilitate de flexibilizare de creştere a acestui număr până la 30% în cazul în care capacitatea de tratare a acestor pacienţi este depăşită. Bugetul alocat secţiilor ATI ale spitalelor a crescut cu 65% pentru 2021 pentru asigurarea tuturor resurselor şi echipamentelor necesare. Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI, care au echipamente şi personal”, a declarat ministrul Sănătăţii.

 

Alexandru Rafila a arătat că paturile ATI trebuie să aibă personal antrenat.

„Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat, care să poată răspundă cerinţelor legate de tratamentul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, este o idee pe care eu nu o îmbrăţişez. (…) Numărul de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul de acţiuni proritare ATI a crescut de la 116 la 128 de unităţi”, a adăugat Rafila.

 

Ministrul a precizat că, pentru creşterea siguranţei pacientului, managerii de spital sunt obligaţi să dispună verificarea şi remedierea deficienţelor circuitelor electrice şi a instalaţiilor de oxigen, asigurarea capacităţilor de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic şi semnalarea către Ministerul Sănătăţii a problemelor majore.

Ministrul Sănătăţii susține vaccinarea împotriva COVID-19

„Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică – vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă”, a afirmat ministrul.

 

Ministrul Sănătăţii a susținut că este vitală respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea.

„Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată”, a afirmat Alexandru Rafila.