Actual

Video. Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţie de presă părtinitoare după demiterea guvernului Cîțu. Ce poate vedea un simplu cetățean

Video. Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţie de presă părtinitoare după demiterea guvernului Cîțu. Ce poate vedea un simplu cetățean

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare, pentru a le da politicienilor timp să găsească o soluție la criza politică. Este prima declarație a președintelui, după votul din Parlament pe moțiunea de cenzură prin care Guvernul Cîțu a fost demis.

Președintele a vorbit despre vinovații pentru această criză, în opinia sa. Iar aceștia ar fi „ politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români”. Iar pentru a-și demonstra acuzațiile, președintele arată cu degetul spre USR, care a fost la guvernare și care, acum, a votat moțiunea. Dar oricare cetățean afectat de această dublă criză – cea sanitară și cea politică – se întreabă unde era președintele când lucrurile o luaseră razna în guvern și când premierul Cîțu a dat dovadă clară că nu poate sau nu vrea să țină seama de partenerii politici. Președintele se pare că a dat dovadă de „maturitate politică” neîncercând să readucă la masa de discuții cele două partide care se acuzau – PNL și USR – și lasându-le să se bălăcărească ca la ușa cortului și să ajungă la ireconciliabialitate. Dar la Congresul PNL același președinte și-a demonstrat echidistanțarea de jocurile politice susținându-l pe Florin Cîțu la președinția partidului. Și acestea au fost fapte, ar spune unii. Deci, ce maturitate politică cere președintele, una ca a lui, de până acum?

Declarația ale președintelui Klaus Iohannis

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează România de astăzi este cuvântul criză.  Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie. O criză europeană și globală.
Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve pandemia, prețurile, dar ce s-au gândit unii dintre ei, să mai adauge o criză: o criză a guvernării.
Astăzi a fost votată o moțiune de cenzură care a avut succes. Cum se spune mai colocvial, guvernul a picat în Parlament.
În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică. Politicienii s-au obișnuit să se arate cu degetul, să se acuze, oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată de politicieni cinici. Unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.
Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie.
Acum suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor, vine iarna, toate acestea trebuie rezolvate de cineva. Acest cineva este guvernul României.
Este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și a partidelor.
Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare.