Lifestyle

Video. Sonda spaţială BepiColombo, primul zbor în jurul planetei Mercur

Video. Sonda spaţială BepiColombo, primul zbor în jurul planetei Mercur

Sonda spaţială BepiColombo a realizat cu succes primul ei zbor în jurul planetei Mercur la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, informează BBC.

„Este un mare succes pentru noi, pentru că aceasta a fost prima ‘întâlnire’ cu planeta-ţintă Mercur”, a declarat Elsa Montagnon, directoarea acestei misiuni a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), monitorizată de la Centrul de Control din oraşul german Darmstadt.

La ora 01:34 şi 42 de secunde, sonda s-a apropiat cel mai mult de Mercur, cea mai apropiată planetă din Sistemul Solar în raport cu Soarele, zburând la o distanţă de aproximativ 199 de kilometri faţă de aceasta.

În acel moment, sonda se afla la o distanţă de circa 56 de milioane de kilometri faţă de Soare – care reprezintă 40% din distanţa dintre Terra şi Soare, a precizat Elsa Montagnon.

Potrivit ESA, acest zbor a fost primul dintr-un total de şase survolări ale planetei Mercur care sunt programate în cadrul misiunii BepiColombo.

Sonda trebuie să zboare de mai multe ori pe lângă planete din Sistemul Solar în călătoria sa de sute de milioane de kilometri prin spaţiu pentru a putea să încetinească şi să ajungă, în cele din urmă, pe orbita ei finală din jurul lui Mercur.

Misiunea BepiColombo a fost lansată în octombrie 2018

Având la bordul ei două module orbitale, sonda va studia suprafaţa şi câmpul magnetic al acestei planete începând din decembrie 5 decembrie 2025.

BepiColombo, o misiune comună a Agenţiei Spaţiale Europene şi a Agenţiei de Explorare Aerospaţială a Japoniei, are un cost total de aproximativ 2 miliarde de euro şi a fost concepută pentru a îi ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine originile Sistemului Solar.

Misiunea implică trei componente, care se vor separa în nave spațiale independente la sosirea lor la planeta Mercur.

Modulul transportator (Mercury Transfer Module; MTM) pentru propulsie, construit de ESA
Sonda Mercury Planetary Orbiter (MPO) construit de ESA
Sonda Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) sau Mio construit de JAXA
În timpul lansării și a fazei de croazieră, aceste trei componente sunt unite formând Mercury Cruise System (MCS).

Contractorul principal pentru ESA este Airbus Defense and Space. ESA este responsabilă pentru misiunea generală, proiectarea, asamblarea și testarea propulsiei și a modulelor MPO și cu lansarea. Cele două sonde au fost lansate împreună cu succes la 20 octombrie 2018, cu zborul Ariane VA245. Nava spațială va avea o croazieră interplanetară de șapte ani către Mercur, folosind propulsie solar-electrică și asistența gravitațională a planetelor Pământ, Venus și Mercur. Stația Cebreros al ESA este planificată să fie instalația principală la sol pentru comunicații în toate fazele misiunii.