Categories: Lifestyle

Viermii de făină, hrana viitorului? Prima insectă declarată bună de mâncat în Europa

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor  a anunțat, miercuri, că a dat undă verde pentru comercializarea în scopul de consum a viermilor de făină.

Această insect este prima declarată sigură pentru a fi mâncată de om.

Așadar, în unele restaurant și chiar fast food-uri se vor prepara în curând burgeri, paste sau biscuiți din viermi de făină în stadiu de larvă.

Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, mai precizează sursa citată.

Potrivit AESA, viemii de făină vor putea fi comercializați în toate supermarketurilor din Europa.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum.

Viermii de făină, hrana viitorului?

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Ideea de a comercializa preparate din acești viermi este de mai mult timp, dar nu s-au putut scoate pe piață din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european.

Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea AESA, ele nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile.

Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.

Cum se consumă viermele de făină

Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori.

Când ouăle ajung în stadiul de larvă, sunt fierte în apă timp de 5 minute, apoi deshidratate în cuptoare, împachetate și stocate.

Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi.

Una din companiile producătoare a furnizat și o rețetă de brioșe cu viermi de făină, care folosește cacao, margarină, ouă, iaurt făină și, bineînțeles, pudră de viermi de făină, potrivit digi24.ro

Ionescu Lucian

Lucian Ionescu a studiat la Faculatea de jurnalism, Spiru Haret, Bucuresti. Este jurnalist de peste 20 de ani, a scris articole pentru www.evz.ro, www.infoactual.ro,

Recent Posts

Guvernul întărește restricțiile! Sălile de jocuri de noroc interzise în localitățile mici

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a discutat despre relocarea sălilor de jocuri de noroc din localitățile…

5 minute ago

Statul oferă un ajutor de 2,25 miliarde de lei! Înscrierile încep curând

Un ajutor de 2,25 de miliarde de lei va fi disponibil pentru români, echivalentul a…

2 ore ago

Finanțare de până la 1,5 milioane de euro pentru fermieri! Cererile se depun până la finalul lunii

O veste bună pentru fermieri: aceștia vor beneficia de finanțare prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor…

4 ore ago

Se dau câte 20.000 de lei! Cine primește banii

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost relansat, oferind românilor ocazia să obțină 20.000 de lei…

6 ore ago

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai? Originile nu sunt în comunism

Ziua Muncii, sărbătorită pe 1 mai, este o ocazie specială în multe țări din întreaga…

8 ore ago

Câți bani se dau după recalcularea pensiilor? Formula de calcul

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a discutat despre recalcularea pensiilor și distribuirea taloanelor cu noile valori.…

16 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.