Actual

Viitoarea ”Regină Consoartă”, Camilla, ducesa de Cornwall împlineşte 75 de ani. Petrecere la Palat

Viitoarea ”Regină Consoartă”, Camilla, ducesa de Cornwall împlineşte 75 de ani. Petrecere la Palat

Camilla, ducesa de Cornwall, îşi sărbătoreşte azi, duminică 17 iulie, cea de-a 75-a aniversare, marcând această ocazie cu o mică cină în familie la Highgrove, moşia Prinţului Charles, în sud-vestul Angliei, relatează The Associated Press. Cu ocazia aniversării Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, suverana britanică a transmis public că în momentul în care fiul său, prințul Charles, va prelua tronul, soția acestuia, Camilla, va fi regină.

Viitoarea ”Regină Consoartă”, Camilla, ducesa de Cornwall împlineşte 75 de ani

Aniversarea are loc după ce postul britanic ITV a lansat un documentar despre perioada în care ducesa a fost redactor invitat al revistei britanice Country Life, perioadă în care a contribuit la realizarea unei ediţii speciale cu ocazia împlinirii a 125 de ani de existenţă a revistei. Într-un omagiu personal, Camilla l-a ales pe Charles, soţul ei, drept unul dintre eroii săi naţionali.

„Nu este uşor să scrii despre soţul tău. Am consumat mai multe creioane”, a mărturisit ducesa în cadrul filmului.

Aniversarea ducesei are loc într-un moment în care monarhia britanică şi locul său în cadrul monarhiei se află într-o tranziţie generaţională. Având în vedere vârsta înaintată a reginei Elizabeth a II-a (96 de ani), alţi membri ai casei regale îşi asumă noi roluri cu mai multe responsabilităţi.

În urmă cu şase luni, într-o declaraţie care marca 70 de ani pe tron, regina Elizabeth a II-a şi-a exprimat ”dorinţa sinceră” ca ducesa să fie cunoscută drept ”Regina Consoartă” atunci când fiul ei o va succeda.

Cu aceste cuvinte, regina Elizabeth a II-a a încercat să clarifice odată pentru totdeauna incertitudinile cu privire la statutul Camillei, care a fost iniţial ignorată de admiratorii regretatei Prinţese Diana, prima soţie a lui Charles.

Declaraţia reginei a marcat un moment important în transformarea Camillei de la ”a treia persoană” din căsătoria lui Charles şi Diana în regină consoartă în aşteptare. Ea a fost învinuită ani la rând pentru destrămarea fostei căsătorii a Prinţului Charles, însă publicul a ajuns să o accepte după ce cuplul regal s-a căsătorit în 2005.

Ea a ocupat de-a lungul anilor roluri în peste 100 de organizaţii caritabile, concentrându-se pe diverse probleme, precum promovarea alfabetizării, sprijinirea victimelor violenţei domestice şi a persoanelor care suferă de osteoporoză. Cunoscută pentru că are un simţ al umorului dezvoltat, Camilla a atenuat imaginea dură a lui Charles şi l-a făcut pe moştenitorul tronului să pară mai cald şi mai accesibil.

”Cred că a avut loc o transformare uimitoare în ceea ce priveşte personajul ei public. Ea a fost cu siguranţă pregătită. Uneori poate chiar să arate un pic de farmec. Denotă întotdeauna foarte multă inteligenţă, dar are un comportament adecvat vârstei sale. Nu atât de mândru, ca înainte”, a spus Pauline Maclaran, autoarea cărţii ”Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture” (”Febra regală: Monarhia britanică în timpul culturii consumatoriste”).

Camilla a făcut aluzie la abordarea ei faţă de viaţa regală la începutul acestei săptămâni în timpul unei recepţii şi al unui prânz sponsorizat de revista The Oldie, cu ocazia aniversării sale.

Ducesa a menţionat că s-a născut în 1947, în acelaşi an în care Regina Elizabeth s-a căsătorit cu regretatul ei soţ, ducele de Edinburgh. Ea i-a adus un omagiu ducelui Philip şi s-a angajat să îi imite exemplul.

Atunci când iau masa împreună, soția prințului Charles, le cere nepoților săi să-și pună telefoanele „zbârnâitoare” deoparte 

Ducesa de Cornwall, soția prințului Charles, a susținut un interviu cu prilejul aniversării vârstei de 75 de ani. În acest context, a povestit că, atunci când iau masa împreună, le cere nepoților săi să-și pună telefoanele „zbârnâitoare” deoparte și să nu mai urmărească postările de pe social-media. În opinia sa, este o „sabie cu două tăișuri”.

Ducesa de Cornwall a declarat că dorește ca membrii familiei să renunțe la telefoane în timpul mesei și să mănânce așa cum trebuie, fără să fie distrași de alte lucruri.

Camilla și-a exprimat îngrijorarea cu privire la timpul petrecut pe rețelele de social media și a confirmat că le spune adesea nepoților ei săși lase telefoanele la o parte. În opinia sa, timpul excesiv petrecut pe rețelele social media poate dăuna bunăstării oamenilor, iar tehnologia poate ajunge să erodeze valorile familiei.

„Eu sunt de modă veche, iar pe vremuri stăteam cu toții jos (la masă – n. red.). Acum toată lumea stă cu ochii pe aceste dispozitive ceea ce mă face să mă enervez destul de tare”, a povestit ducesa de Cornwall.

Iubirea de o viață dintre Camilla și Charles

Povestea dintre Camilla şi Charles este bine cunoscută. Prima lor întâlnire, a avut loc pe un teren de polo. Camilla Shand, o tânără aristocrată dornică de distracţie nu a ezitat să se prezinte prinţului. Au stat de vorbă mai mult de o oră. La un moment dat, Camilla i-a amintit că străbunica ei fusese amanta stră-străbunicului lui. Era în 1970, iar Camilla avea pe atunci douăzeci şi trei de ani, iar Charles, douăzeci şi doi.

Camilla și Prințul Charles s-au căsătorit în 2015, relația lor fiind în centrul atenției cu mult înainte. Cei doi au stârnit controverse fiindcă ducesa s-a aflat întotdeauna în inima și gândurile prințului Charles, chiar și atunci când acesta era căsătorit cu regretata prințesă Diana.

Cetățenii Marii Britanii nu au plăcut-o la început pe Camilla, însă au învățat să o accepte cu timpul. Aceasta nu se bucură nici în ziua de azi de aprecierea pe care a avut-o prințesa Diana, însă de ani buni se află alături de fiul Reginei Elisabeta și pare că sunt fericiți.