Social

Viitorul educației în România. Cum se va transforma învățământul!

Viitorul educației în România. Cum se va transforma învățământul!

Viitorul educației în România. Cum se va transforma învățământul! Educația trebuie să valorifice oportunitățile oferite de evoluția tehnologiei, trebuie să ofere pregătire practică și expertiză tehnică, dar și să dezvolte capacitatea elevilor de a lua decizii, consideră reprezentanții mediului de afaceri prezenți la Conferința online pe tema viitorului educației, organizată de PriceWaterCoopers Romania.

Procesul educațional ar trebui să ofere absolvenților deprinderea de competențe, nu numai formale, cum se întâmplă în prezent, ci și informale și nonformale, cum ar fi cele dobândite prin experiența la un loc de muncă, adică inițiativă, responsabilitate, capacitatea de lucru în echipă și de a gestiona proiecte – spune ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Lucru care se poate face și trebuie să fie făcut

Sorin Cîmpeanu: Sistemul de educație ar trebuie să aibă mecanisme de monitorizare a nevoilor angajatorilor, de anticipare împreună cu angajatorii a acestor nevoi de formare; al doilea lucru care se poate face și trebuie să fie făcut este acela al curriculumului; pentru acele nevoie de formare, să vii să răspunzi prin programe de formare, programe de formare care, într-adevăr, trebuie să fie adaptate.

Un mediu de învățare adecvat

Un alt element esențial este un mediu de învățare adecvat, care să ofere infrastructura necesară, iar oportunitatea oferită de Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul căruia se propune o finanțare pentru educație de 4,4 miliarde de euro, nu trebuie irosită, mai spune ministrul educației.

Alte elemente subliniate în cadrul conferinței se referă, printre altele, la punerea elevului în centrul sistemului educațional, la implicarea comunităților locale în crearea de curriculum relevant și la schimbarea mentalității profesorilor.

Reamintim că evaluarea națională se va desfășura între 22 și 25 iunie, iar bacalaureatul între 18 iunie și 1 iulie. Ceilalți elevi vor avea vacanță de primăvară mai lungă, între 2 aprilie și 4 mai și trimestrul al doilea mai scurt cu o săptămână. De asemenea, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, anul școlar se va încheia pe 25 iunie, informează RRA.