Lifestyle

Vila Plăcerilor, locul preferat al Împăratului, o splendoare cu ieșire la mare

Vila Plăcerilor, locul preferat al Împăratului, o splendoare cu ieșire la mare
heritagedaily.com,reddit.com

Pe coasta de vest din  Italia, în orașul actual Sperlonga, se află Vila lui Tiberius, al doilea împărat roman, succesorul direct al împăratului Augustus.

Pentru prima dată, Vila lui Tiberius a fost construită în epoca republicană târzie, în jurul anilor 30-20 î.Hr., lângă o mare deschidere sau grotă, pentru care a fost numită „Spelunca” (în latină însemnând peșteră sau grotă).

În timpul secolului I d.Hr., împăratul Tiberius a extins situl pentru a servi ca propriul său refugiu personal, îmbunătățit cu:

  • sală de sport,
  • băi romane,
  • terase,
  • mai multe bazine alimentate cu izvoare naturale și apă sărată dintr-un lac de coastă.

Splendoarea complexului de vile romane provine din amplasarea sa direct la mare, acesta fiind locul preferat de împăratul Tiberius pentru a găzdui petreceri elaborate de cină, piesa centrală fiind o peșteră naturală mare în care se află o piscină dreptunghiulară și circulară.

FOTO insidestory.org.au

Peștera a fost împodobită pe interior cu podele colorate de opus sectile, stalactite și incrustații artificiale, statui numite sculpturi Sperlonga și un triclinium (un spațiu de luat masa cu canapele) centrat pe o insulă la gura peșterii.

În timpul Julio-Claudienilor, statuile mărețe care înfățișează compoziții mitologice au fost populare și pot fi adesea găsite în vilele deținute de membrii familiei imperiale.

În Sperlonga, scene derivate din literatura elenistică greacă a lui Homer și Vergiliu arată patru episoade din călătoriile lui Ulise, înfățișând pe Ulise și pe uriașul ciclop Polifem, întâlnirea lui Ulise cu monstrul marin Scylla, procesele lui Ulise în timpul războiului troian și Ulise furând Palladion (o statuie a Atenei) din Diomede.  Iar, pe o nișă din stânca de deasupra intrării în peșteră se afla și Ganimede urcat de Vultur, o deghizare a lui Zeus.

În anul 26 d.Hr., potrivit istoricului roman Tacitus, Tiberius lua masa în peșteră cu confidentul său Sejanus, când acoperișul s-a prăbușit brusc.

„Luau masa într-o casă de țară numită peștera, între golful Amuclæ și dealurile Fundi, într-o grotă naturală. Stâncile de la intrarea lui au căzut brusc și i-au zdrobit pe unii dintre însoțitori; atunci panica a cuprins întreaga companie și a avut loc o fugă generală a oaspeților. Sejanus atârna deasupra împăratului și cu genunchiul, fața și mâna a stat scut în fața pietrelor care cădeau; și a fost găsit în această atitudine de soldații care le-au venit în ajutor”, a scris Tacitus.

Ulterior (după accident), Tiberius s-a retras la Capri și și-a petrecut restul anilor îndepărtat din administrarea Imperiului.

FOTO facebook.com

Unul dintre oamenii de încredere a complotat împotriva lui Tiberius

Cu toate că împăratul Tiberius a avut încredere în Sejanus și Naevius Sutorius Macro pentru a supraveghea afacerile Imperiului în locul său, cei doi bărbați au complotat și au încercat să-l răstoarne.

Astfel, în anul 31 d.Hr., Sejanus a fost convocat la o ședință a Senatului, unde a fost citită o scrisoare a lui Tiberius prin care îl condamna pe Sejanus și ordona executarea lui imediată. Ulterior, Sejanus a fost judecat, iar, în decursul săptămânii respective, el și câțiva dintre colegii săi au fost executați, scrie heritagedaily.com.