Actual

Vin alte taxe? Ministrul Boloș susține că ar putea fi nevoie de noi măsuri fiscale

scutirea de taxe PNL Sursa foto: romanialibera.ro
Sursa foto: Romania Libera

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat că este posibil fie nevoie și de alte măsuri fiscale. În funcție de impactul de bugetar se decide dacă vin alte taxe sau se rămâne la pachetul propus în prezent.

Dacă deficitul bugetar nu va putea fi ținut sub control, Guvernul va decide dacă vin și alte taxe, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Încercăm în această etapă să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat. (…) În funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul.(…) Dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabilă, este posibil să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar”, a declarat Marcel Boloș

Aportul la buget al pachetului de măsuri anunțate astăzi de Ministerul Finanțelor este estimat la 22 de miliarde de lei. Marcel Boloș a precizat că în versiunea publicată s-a renunțat la unele măsuri. Ministrul a declarat că, astfel, s-a încercat „să avem o abordare care să protejeze populaţia”.

În ce condiții vin alte taxe

Valoarea deficitului bugetar este în prezent de 32 de miliarde de lei. Conform documentelor făcute publice, măsurile anunțate au un impact de 16 miliarde de lei abia anul viitor. Pentru anul în curs aportul este estimat la puțin peste 631 milioane de lei.

Potrivit ministrului Finanțelor, decizie suplimentării pachetului de măsuri fiscale se va lua în funcție de evoluția deficitului bugetar. „Vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea luaa, dar este prematur să ne pronunţăm”, a subliniat Marcel Boloș.

La creșterea deficitului au contribuit încasările mult mai mici față de estimările pe care a fost fundamentat bugetul pe anul în curs. Totodată, creșterea economică a fost în scădere, consumul populației, principalul motor de susținere a PIB-ului, fiind afectat inflație. Nu în ultimul rând, s-au înregistrat mai multe creșteri neprevăzute de cheltuieli publice, în special la Sănătate și Educație. Dar și în alte segmente din administrația publică.

Ce prevede pachetul actual de măsuri

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung a fost publicat marți dimineață de Ministerul Finanțelor.

Acesta prevede introducerea unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Măsura se aplică pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.

Totodată, se are în vedere unui impozit suplimentar pentru bănci. Acesta prevede aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri, conform Hotnews.

Totodată, a fost scăzut la 60.000 de euro plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Dacă se depășete acest prag, impozitul va fi de 3%. Aceeași valoare se aplică și în funcţie de natura activităţilor desfăşurate. Sunt vizate în mod direct activitățile de realizare produse software, cele din zona HoReCa, serviciile medicale etc.