Actual

Violeta Alexandru: Toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii să rămână deschise

Minsitrul Muncii, Violeta Alexandru, a avut o intervenție publică legată de măsurile care se impun legate de pandemia declarată în România.

”Este adevărat că trecem printr-o perioada dificilă, extraordinar de dificilă, lucrurile sunt în evoluție, nu suntem însă în  situația de forță majoră și cum constat că în societate există actori care induc, din punct de vedere al relațiilor cu angajații, acest lucru cred că trebuie să facem precizări clare. Şi anume, că lucrurile sunt în evoluție și că acest guvern și Ministerul Muncii, cu precădere, va lua acele măsuri proporțional cu evoluția lucrurilor în continuare. Eu cred că, în primul rând, instituțiile publice trebuie să dea dovadă de responsabilitate și de solidaritate. Dacă în societate există agenți privați care își desfășoară activitatea pentru a avea hrană și pentru a avea cele necesare, dacă în spitale există medici, personal medical, asistente și tot ce înseamnă personal tehnic care ne stă la dispoziție pentru a rezolva orice problemă medicală, dacă în unitățile de poliție există personal care să ne confere siguranță în spațiile publice, așa și instituțiile publice – și fac un apel la cele din coordonarea Ministerului Public, Ministerului Muncii – trebuie să dea dovadă de responsabilitate și de solidaritate.

Repet, măsurile vor fi luate proporțional, nu suntem în acest moment în situația în care să închidem instituţii publice. În ultimele zile am fost înt-un permanent contact cu sindicatele și cu patronatele.

Măsurile pe care le-am luat la nivelul Ministerului Muncii, pe care le-am solicitat instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii și apelul pe care îl fac, îl fac ca urmare a acestor consultări, atât cu sindicatele, cât și cu patronatele.

Prima grijă a angajaților și angajatorilor trebuie să fie, într-adevăr, aceea de a asigura protecția și de a lua toate măsurile de prevenție în fața acestei epidemii de coronavirus. Trebuiesc luate și trebuie urmărit cu atenție orice comunică Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru igienizarea spațiilor în care lucrăm.

Fac un apel la toți cei care lucrează în instituții publice să urmărească comunicarea entității naționale însărcinată să ne dea toate recomandările aferente pentru asigurarea unui climat sigur la locul de muncă. Igienizarea este pe primul pas, păstrarea unei distanțe sociale față de cei cu care intrăm în contact și, în general, păstrarea unui climat de curățenie și de siguranță la locul de muncă sunt ceea ce ne solicită Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și trebuie să ne comportăm ca atare.

Eu nu sunt medic, însă am simțit nevoia să comunic și să aduc în Ministerul Muncii un epidemiolog, care a făcut instruirea colegilor mei, ca să știe care sunt regulile de igienă și de siguranță în desfășurarea activității. Nu avem însă, odată cu punerea la punct a acestor măsuri, niciun motiv să închidem instituțiile publice.

De aceea fac un apel către toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii să nu închidă instituțiile pe care le au în coordonare și în activitate în acest moment. Este inadmisibil să se închidă casele de pensii, așa cum am aflat că s-a întâmplat la București.

Cer public președintelui Casei Naționale de Pensii publice să ia măsuri până la demiterea conducerii Casei de Pensii a Municipiului București, respectiv a caselor de pensii din sectoare. Nu avem cum să pasăm responsabilitatea de la o instituție la alta. Ceea ce s-a întâmplat în București a făcut ca pensionarii să fie trimiși de la Casa de Pensii, unde nu se mai lucrează decât pentru acordarea ajutoarelor de înmormântare, către Poștă, acolo unde angajații Poștei Române, oficiilor poștale, au fost expuși sunt în continuare unei situații de aglomerări de persoane la coadă, ceea ce în mod evident nu face decât să sporească riscul de contaminare prin faptul că în oficiile poștale este în acest moment aglomerație. Nu aceasta este soluția. Instituțiile publice rămân responsabile.

Ele sunt primele care trebuie să dea semnalul în societate că lucrurile sunt sub control. Ce ar însemna să închidem spitale, ce ar însemna să închidem unități de poliție, ce ar însemna să închidem toate instituțiile pe care ne bazăm în acest moment și de la care avem nevoie de servicii?! Repet, aceste servicii trebuie să se pună la dispoziție cu asigurarea și este grija conducătorului fiecărei instituții, măsurilor de igienă și de protecție pentru a face față acestei epidemii.

Nu știm cât va dura această situație. Ne dorim să dureze cât mai puțin. Se vorbește în acest moment de o perioadă în corespondent cu decizia privind închiderea școlilor de până la 22 martie. S-au luat decizii în alte instituții de măsuri speciale până la 31 martie. Dar adevărul este că nu știm cât va dura această această situație excepțională în care ne aflăm. Şi de aceea nu putem închide instituțiile publice, lăsând oamenii fără pensii, fără beneficii sociale într-o perioadă extraordinar de grea.

Aș vrea să profit de ocazie pentru a mulțumi poștașilor care livrează pensiile către pensionari, angajaților autorităților care oferă servicii vitale pentru cetățeni, inclusiv agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială pentru derularea în continuare a activităților specifice de plată a beneficiilor sociale.

Deși nu intră în coordonarea Ministerului Muncii, țin să le mulțumesc angajaților care efectuează activități în beneficiul cetățenilor, de exemplu șoferilor de autobuze din capitală, tuturor celor care ne sprijină în acest moment ca viața noastră să continue în parametri normali, implicit implicit lucrătorilor din sistemul sanitar.

Nu sunt de acord să se închidă activitatea de relații cu publicul. Oamenii au nevoie să comunice în continuare anumite informații. Dacă există posibilitatea flexibilizării programului și luării unor măsuri prin care să se efectueze pauze dese, să se înlocuiască persoanele astfel încât să nu fie expuse unui risc maxim, fiecare conducător de instituție trebuie să ia măsurile care se impun. De exemplu, pot explica civilizat oamenilor care vin în contact cu aceste instituții că sunt necesare măsuri speciale, cum ar fi de exemplu – și dau acest exemplu spre orientarea celor care în acest moment au nevoie de răspunsuri clare – pot organiza cozile în exterior, având în vedere vremea frumoasă de vară, respectiv în spații care se evita aglomerările, permițând accesul în sala, în locația unde se furnizează serviciul doar a câte unei persoane pentru a se evita aglomerația. Departamentele de relații cu publicul ar trebui relocate la intrarea în clădire, astfel încât să se evite intrarea persoanelor într-un număr cât mai mare în incinta instituției. Din punctul meu de vedere, în acest moment soluțiile pe care le văd necesare, atât în instituțiile publice, cât și în mediul privat sunt cele pe care le-am enunțat acum câteva zile și pe care le reiau acum. În primul rând recomand, după o analiză individuală în cadrul fiecărei instituții publice, flexibilizarea programului de lucru. Fiecare angajator îşi știe echipa și știe specificul activității fiecăruia, respectiv știe nevoile angajaților pe care îi are.