Actual

Vizele pentru America rămân în continuare un vis. Klaus Iohannis: „România nu îndeplineşte criteriile tehnice ”

Vizele pentru America rămân în continuare un vis. Klaus Iohannis: „România nu îndeplineşte criteriile tehnice ”

România face eforturi mari pentru aderarea în spaţiul Shangen, dar şi pentru a scăpa de vize pentru Statele Unite ale Americii, dar cu toate acestea veştile sunt destul de triste. Atât ministrul de interne, Lucian Bode, cât şi preşedintele Klaus Iohannis nu au reuşit să oferite veşti pozitive pentru românii dornici de a călătorii.

Vizele pentru America rămân în continuare un vis. Klaus Iohannis: România nu îndeplineşte criteriile tehnice

Preşedintele ţării a spus că România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver.

„Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”, a spus şeful statului, care s-a aflat în aceste zile în SUA.

Foto: Klaus Iohannis alături de soția sa, de președintele american Joe Biden și de prima doamnă, Jill. Poza a fost făcută la New York, cu ocazia recepției oferite în onoarea șefilor delegațiilor prezenți la Adunarea Generală a ONU (sursa foto: Facebook Klaus Iohannis)

Românii din America sfătuiţi să trimită e-mail-uri membrilor Congresului american în care să spună de ce este important ca românii să primească vize

La rândul său, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru are un sfat pentru românii din America.

„Credem că Visa Waiver este un moment în care românii din SUA s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor ’90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii – sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau ai altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru”, a spus Muraru, după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

De partea cealaltă, în cazul vizelor în spaţiul Shengen, situaţia stă practic altfel.

„România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici la 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre”, a decarat ieri ministrul de interne, Lucian Bode.