Social

Vlad Voiculescu bate obrazul bugetarilor. „Cred că este jenant. Ar trebui să poată să mai aştepte”

Vlad Voiculescu bate obrazul bugetarilor. „Cred că este jenant. Ar trebui să poată să mai aştepte”

Foarte mulți angajați din sistemul bugetar apelează la ceea ce înseamnă „PCR” (pile, relații, cunoștințe) pentru a fi trecuți pe listele de vaccinare, chiar dacă nu au acest drept.

Pentru acești bugetari, nu contează că încalcă legea, crezându-se privilegiați, dacă lucrează la stat.

Joi, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a răbufnit și a afirmat că nu tolerează „vaccinările paralele” organizate pentru diverse instituţii. Acesta afirmă că bugetarii ar trebui să mai aştepte, pentru a fi vaccinate persoanele vulnerabile.

„Salvăm vieţi acum”

„Nu au fost puţine exemplele semnalte în presă de organizări separate pentru diverse instituţii ale statului. Cred că este jenant. Acest lucru a fost discutat cât se poate de onest cu toată lumea, inclusiv cu premierul României, care împărtăşeşte pe de-a întregul această opinie şi această îngrijorare.

O mai spun o singură dată: trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, pentru că doar aşa salvăm vieţi. Întreaga idee a campaniei de vaccinare este să salvăm cât mai multe vieţi. Salvăm vieţi acum, zilele astea, cu fiecare persoană vulnerabilă, cu fiecare persoană la risc pe care o vaccinăm. Restul, cu tot dragul, ar trebui să poată să mai aştepte”, a declarat Vlad Voiculescu.

Care persoane se pot vaccina în etapele II și III de vaccinare

„Prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”, se arată în textul HG modificate.

De asemenea, personalul navigant român maritim și fluvial, personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU) au dreptul de a se vaccina în etapa a doua.

Tot în etapa a doua sunt cuprinse și persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, dar și însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea, precum și persoanele fără adăpost”.

Și personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane, precum și personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști se pot vaccina în etapa a doua, ca și personalul din administrația publică locală;  lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale.

Sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi sunt îndreptățiți să se vaccineze în etapa a doua.

Alte categorii cuprinse în etapa a doua:

personal-cheie din instituţiile statului, Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului,
Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora

personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii
judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European.

personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație
directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști;

personalul din administrația publică locală;

personalul din Administrația Națională de Meteorologie

membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;

inspectorii sociali și personalul care își desfășoară activitatea în relația directă cu beneficiarii din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.

personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti

personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței

personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

casierii și ceilalți lucrători din magazinele de retail alimentar

Cine intră la vaccinare în etapa a III-a

Etapa a III-a – Populaţia generală :

  1. a) Persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu și al persoanelor deservite, din
    următoarele domenii de activitate:

lucrătorii din Industria extractivă,

lucrătorii din Industria prelucrătoare

lucrătorii din Hoteluri și restaurante

lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte
activități de înfrumusețare

lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative

lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;

persoanele cazate în centrele regionale de proceduri și cazare ale solicitanților de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.

persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luați în custodie pubIică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.

persoane private de libertate;

persoane care asigură infrastructura de comunicații;

lucrătorii din domeniul muzeal și al colecțiilor publice;

lucrătorii din biblioteci.

populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute anterior

populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.

Pentru etapa a II-a, programările în vederea vaccinării se vor realiza cu respectarea unui raport de 75% persoane din categoria de la lit.a) al subcapitolul 2, punctul 2 al literei C și respectiv 25% persoane din categoria de la lit.b) al subcapitolul 2, punctul 2 al literei C.