Actual

Vladimir Putin, interviu pentru o televiziune americană. Există riscul unui război cibernetic împotriva SUA?!

Vladimir Putin, interviu pentru o televiziune americană. Există riscul unui război cibernetic împotriva SUA?!

Vladimir Putin, interviu pentru o televiziune americană. Există riscul unui război cibernetic împotriva SUA?! În preajma summitului Biden – Putin din Elveția, de miercuri, atenția este atrasă, în Rusia, de interviul pe care Vladimir Putin l-a acordat televiziunii americane NBC. Nu este suficient de clar însă cui se adresează Vladimir Putin în acest interviu: publicului rus sau celui american?

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este „grotesc” să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, informează RRA.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat din nou că Alianţa Nord-Atlantică este un rudiment al Războiului Rece și că Occidentul l-a înşelat pe fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, căruia i-a promis verbal însă, fără a semna niciun document, că NATO nu se va extinde spre est.

Vladimir Putin, interviu pentru o televiziune americană. În centrul summitului de la Geneva, potrivit liderului rus, vor fi problemele de securitate. Rusia, a declarat ieri, e gata să conlucreze cu Statele Unite în acest domeniu la nivel profesionist, pe linia Ministerelor Apărării şi de Externe.

În sfera securității, în opinia sa, între Moscova și Washington există nu neapărat divergenţe, ci o înţelegere diferită a ritmului şi direcţiilor în care trebuie avansat, /…/ totodată, care sunt priorităţile americane.

Relaţiile ruso-americane s-au degradat la cel mai scăzut nivel

Vladimir Putin a declarat că nu l-a surprins faptul că Joe Biden a propus organizarea acestui summit fără precondiții. Aceasta, a spus Putin, deoarece relaţiile ruso-americane s-au degradat la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, fiind necesar să fie discutate toate problemele apărute și identificată o bază comună pentru rezolvarea lor în interesul ambelor părți.

Putin a reamintit că imediat după învestire, președintele Biden a susținut prelungirea Tratatului START, ceea ce, de asemenea, a răspuns intereselor ambelor puteri.

Administrația Biden a declarat în repetate rânduri că nu urmăreşte un conflict cu Rusia, dorind să aibă cu aceasta o relație stabilă și predictibilă, ceea ce, însă, a spus jurnalistul american, înseamnă că Washingtonul consideră acțiunile Rusiei destabilizatoare.

În replică, Putin a întors acuzațiile, dând ca exemplu acțiunile americane în Libia, Orientul Mijlociu, inclusiv Siria și Afganistan.

În ceea ce privește stabilitatea și predictibilitatea, Putin a numit cele mai importante valori ale relațiilor internaționale, cu condiţia, însă, că la ele nu se poate ajunge impunând un anumit punct de vedere, declarat corect și declarând greșite toate celelalte.

Acuzațiile au devenit o obișnuință pentru Putin

Jurnalistul NBC a insistat pe interviul lui Joe Biden acordat înainte de a propune summitul, în care el l-a numit pe liderul rus un criminal şi l-a întrebat la rândul lui dacă este un criminal.

Putin i-a răspuns că s-a obișnuit cu asemenea aprecieri și a auzit zeci de acuzații de acest fel la adresa sa. Dacă, însă, asemenea retorică este urmată de propunerea de a dialoga, a spus Putin, el consideră aceasta o expresie a dorinței de a conlucra și este gata să o susțină.

O bună parte din interviu a fost consacrată situației opoziției din Rusia. Este vorba de cea antisistem și a liderului ei, Alexei Navalnîi, aflat în detenție. Președintele Putin n-a spus însă nimic nou. El a respins, din nou, orice implicare a autorităților ruse în asasinarea unor personalități de opoziție, ca Boris Nemţov sau Anna Politkovskaia şi a negat categoric că ar fi dat ordin să fie asasinat Alexei Navalnîi.