Actual

Vor să salveze țara: USR, Forţa Dreptei şi PMP îşi dau mâna. Orban și Drulă uită că au eșuat în guvernare

Vor să salveze țara: USR, Forţa Dreptei şi PMP îşi dau mâna. Orban și Drulă uită că au eșuat în guvernare

Pe scena politică opoziţia nu prea există. USR şi AUR sunt singurele partide parlamentar aflate în opoziţie, iar din acest an li s-a alăturat şi Partidul Forţa Dreptei, formaţiune formată în urma demisiei liderului PNL Ludovic Orban şi a unui număr de liberali. Sâmbătă cei doi lideri, ai USR şi Forţa Dreptei, Cătălin Drulă şi Ludovic Orban au participat la Liga aleşilor locali ai PMP, partid înfiinţat cu ani în urmă de Traian Băsescu şi condus acum de Eugen Tomac.

Mesajul că există opoziţie a fost dat ieri de Ludovic Orban, care printr-o postare pe Facebook a spus că „Există opoziție. Există alternativă”.

Vor să salveze țara: USR, Forţa Dreptei şi PMP îşi dau mâna

De la tribuna Ligii Aleşilor Locali ai PMP cei trei lideri au atacat actuala guvernare, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

Ludovic Orban care împlineşte pe 4 noiembrie, trei ani de când a fost nominalizat în funcţia de premier, avându-i ca parteneri de guvernare pe cei de la USR şi evident UDMR a declarat că putea să rămână complice, să se complacă „în situaţia de lustruitor de ghete al lui Iohannis şi Ciolacu”.

„Să ştiţi că şi eu puteam să stau liniştit, să rămân complice, să mă complac în situaţia de lustruitor de ghete al lui Iohannis şi Ciolacu numai că eu, împreună cu oameni de caracter, oameni de dreapta, care nu au fost niciodată slugile PSD şi ale sistemului de putere, am spus nu. Noi suntem împotriva modului în care guvernează România alianţa dintre Securitate şi nomenclatură de treizeci şi doi de ani. Noi suntem oameni liberi, care trăim pe propriile picioare, oameni care vrem binele României, binele fiecărui român. Noi nu ne-am predat şi vă felicit că nici voi nu v-aţi predat şi împreună trebuie să construim o alternativă care să pună cu botul pe labe această mizerie de guvernare şi care să aibă cu adevărat forţa să realizeze pentru România saltul în dezvoltare pe care îl merităm”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Cătălin Drulă: „Mesaj foarte clar pentru domnii Iohannis şi executanţii de mai departe Ciucă, Bode, opoziţia e aici şi nu pleacă nicăieri”

La rândul său, Cătălin Drulă a spus că Iohannis şi adjuncţii lui, Ciucă şi Ciolacu, nu suportă opoziţia.

„Dacă ar fi după ei, ar vrea să vadă opoziţia dispărută. Democraţia îi încurcă şi opoziţia le strică planurile. De ce? Pentru că le arată incompetenţa şi corupţia. Şi pentru cei mai vechi în politică vreau să vă aduc aminte că mai existat un politician care şi-a propus în mod public să distrugă opoziţia. Era Adrian Năstase în anul 2002 şi nu a sfârşit bine. Aşa că am un mesaj foarte clar şi pentru domnii Iohannis şi executanţii de mai departe Ciucă, Bode, cei care cred că cine nu e cu ei trebuie să dispară, opoziţia e aici şi nu pleacă nicăieri”, a declarat Drulă.

Eugen Tomac, moderat în declaraţii

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul nu a dispărut, nu s-a dizolvat şi nu a fuzionat cu nimeni. Acesta a mai precizat că unii cred că România poate fi împărţită în roşu şi galben, culorile PSD, respectiv PNL, menţionând că pe românii îi unesc roşu, galben şi albastru.

Eugen Tomac s-a ferit să aducă acuze actualei guvernări, dar a menţionat că PMP este un partid deschis.

„Sigur că lecţiile din competiţiile anterioare ne-au învăţat că este bine să fim un partid deschis, un partid spre dialog şi un partid care să coopereze cu cei care împărtăşesc aceleaşi valori, pentru că avem nevoie de alegeri în două tururi. Avem nevoie de o administraţie eficientă şi deschisă, în interesul cetăţeanului şi avem nevoie de o forţă care să dea o nouă perspectivă României”.

Ce au însemnat ultimii doi ani pentru  Ludovic Orban,  USR şi PMP

Guvernul lui Ludovic Orban a depus jurământul pe 4 noiembrie 2019 şi a fost demis pe 5 februarie 2020. Pentru că România se află în plină pandemie, guvernul demis a fost reinvestit o lună mai târziu şi a guvernat până în decembrie 2020, când în urma alegerilor parlamentare, dar şi a alegerilor interne din PNL, Florin Cîţu a fost ales preşedinte PNL şi evident a fost numit premier.

O istorie scurtă la guvernare a avut şi USR, partid condus la acea vreme de Dan Barna. În urma unor neînţelegeri cu premierul Florin Cîţu, la începutul lunii septembrie 2021, miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia, iar partidul a ieșit de la guvernare. USR a fost urmărit de ghinion, iar câteva luni mai târziu, luna mai 2022, Dacian Cioloş a părăsit partidul USR-PLUS şi şi-a format propria formaţiune politică –  REPER, unde a luat un număr considerabil de parlamentari.

Partidul înfiinţat de Traian Băsescu, Partidul Mişcarea Populară nu a reuşit să intre în Parlament la alegerile din 2020, dar numără în prezent 1500 de primari, vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri de municipiu, consilieri din Bucureşti, consilieri de oraşe şi comune.

Marcel Ciolacu, USR nu este adversarul politic al PSD

Despre opoziţie a vorbit şi liderul social democraţilor, Marcel Ciolacu care este de părere că USR nu este adversarul politic al PSD.

„Nu am spus acest lucru. Eu m-am adresat la USR ca act guvernamental pe care l-au avut în cele două guverne de dreapta salvatoare ale României care ne-au dus la cea mai mare datorie publică şi la un dezastru economic şi la o gestionare a pandemiei. Ce să mă adresez la AUR, când USR a cumpărat vaccinuri cât pentru trei Românii şi noi trebuie să plătim un miliard de euro? M-aş adresa, dar nu au apucat să facă nimic. Ce să facă?”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat sâmbătă la Bacău dacă se adresează USR ca adversar politic şi de ce consideră că USR este principalul adversar politic al PSD.