Actual Lifestyle

Vremea caldă din întreaga Europă în luna ianuarie bate recorduri de temperatură. Oamenii de știință au o explicație

Prognoza meteo ANM
Infoactual/arhiva

Temperaturile din Europa au crescut în ianuarie mai mult decât s-a înregistrat vreodată în majoritatea țărilor. Oamenii de știință au și o explicație.

Vremea caldă din întreaga Europă în luna ianuarie bate recorduri de temperatură. Oamenii de știință au o explicație

Sute de site-uri meteo din Europa înregistrează unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în luna ianuarie. Oameni de știință spun că schimbările climatice cauzate de om au făcut ca acest lucru să se întâmple, cel mai probabil.

În timp ce departamentele de meteorologie din Marea Britanie, Irlanda, Franța și Spania declaraseră deja anul 2022 ca fiind cel mai cald înregistrat vreodată, țări de pe întregul continent european înregistrează acum cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în ianuarie.

Polonia, Ungaria și Elveția, care în mod normal ar trebui să aibă temperaturi medii de o singură cifră, au înregistrat până la 19 grade Celsius, în primele zile ale anului 2023.

În Franța, în ajunul Anului Nou s-a înregistrat cea mai caldă temperatură, de la începutul înregistrărilor, mercurul urcând până la aproape 25 de grade Celsius, în timpul nopții. O țară care, în mod normal, asistă la un număr mare de turiști în celebrele sale stațiuni de schi, are acum peste jumătate din pârtiile de schi închise, din cauza lipsei de zăpadă.

În Spania, temperaturile au atins 25,1 grade Celsius, conform înregistrărilor de pe aeroportul din Bilbao, în Țara Bascilor. Între timp, stațiile meteo din Germania, au înregistrat peste 20 de grade Celsius.

Iar în România, prima zi din acest an a fost cea mai călduroasă. Un material pe larg în acest sens poate fi citit cu un singur click aici.

O declarație emisă de serviciul meteorologic german a declarat, că, astfel de temperaturi ridicate nu au mai fost văzute în această țară de când au început înregistrările în 1881.

Rapoartele din Republica Cehă sugerează că unii copaci au început deja să înflorească, în timp ce în Elveția, biroul de meteorologie și climatologie a emis o avertizare de polen.

Potrivit biroului, a fost emisă o avertizare pentru persoanele care suferă de alergii la polen, după o înflorire timpurie a plantelor de aluniș.

Oamenii de știință care analizează datele de temperatură încearcă încă să descopere în profunzime modalitățile specifice prin care schimbările climatice afectează creșterea temperaturilor.

Cu toate acestea, ei continuă să afirme că temperaturile în creștere pe parcursul anului 2022, și acum în ianuarie, se încadrează în tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor datorată schimbărilor climatice provocate de om.