Lifestyle

Vremea rece lovește România! Ninsori și răcire bruscă în toată țara

Vremea rece lovește România! Ninsori și răcire bruscă în toată țara
sursa foto arhiva personala

După o perioadă cu temperaturi ridicate care au adus zile calde și însorite la sfârșitul săptămânii, vremea a luat o întorsătură drastică în întreaga țară, aducând cu ea temperaturi scăzute și, în unele regiuni, ninsori.

În noaptea dintre duminică și luni, 16 octombrie, a nins pe arii extinse în nordul Carpaților Orientali, cum se poate observa pe harta radarului meteo interactiv.

Ninsori la munte

După ce în a doua jumătate a săptămânii precedente temperaturile au atins 29 de grade Celsius în unele regiuni din sudul țării, un front atmosferic rece a adus o răcire bruscă în România, însoțită de ploi în zonele joase. În sud-vestul și nord-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și izolat în Muntenia, cantitățile de apă au atins 15-25 de litri pe metrul pătrat.

În zonele montane, ploile au evoluat în lapoviță și ninsori. La Bâlea Lac (2070 m), luni dimineața, 16 octombrie, stratul de zăpadă atingea 15 cm. La Ceahlău-Toaca (1897 m) erau 8 cm de zăpadă, în timp ce la Călimani-Rețitiș (2022 m) erau 5 cm.

În Bucovina, ninsorile s-au înregistrat la altitudini sub 1000 de metri. În Pasul Tihuța a nins, iar la Poiana Stampei (980 m) se măsura un strat de zăpadă de 1 cm.

Dintr-o vreme cu temperaturi de vară și haine lejere, România a fost lovită de frig de duminică seara în nordul țării și ulterior în întreaga regiune. Temperaturile au scăzut cu peste 10 grade Celsius și oamenii trebuie să se adapteze din nou.

Schimbările bruște ale vremii vor continua. Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat că după acest episod de ploi, vânt și răcoare, urmează o perioadă de încălzire.

Se instalează frigul

”Vorbim de alternanțe termice semnificative. Dacă în a doua parte a săptămânii trecute, inclusiv duminică, temperaturile maxime au ajuns până la 29 de grade. Debutul săptăpmânii în curs va aduce o răcire în ceea ce privește temperaturile, de cel mult 10-16 grade. Minimele pe parcursul nopților vor fi unele destul de coborâte. Vorbim de minime negative în zonele depresionare, nordice, centrale. Minus 3 – minus 4, cu cel mult 1 – 7 grade în restul zonelor extracarpative

Însă răcirea nu este de lungă durată. Așa cum s-a întâmplat și în episodul anterior, din a doua parte a săptămânii viitoare temperaturile vor urca din nou în special, în jumătatea sudică, la valori de 20 … 23 de grade”, a explicat Elena Mateescu la România TV.