International

Xi Jinping avertizează! „Stilul Războiului Rece” afectează lumea și crește tensiunile geopolitice 

Xi Jinping, sursă foto RAND Corporation
sursă foto RAND Corporation

Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut o serie de declarații cu privire la amenințările la adresa stabilității globale în cadrul celei de-a 15-a ediții a summitului BRICS desfășurată în Johannesburg, Africa de Sud.

Xi Jinping a subliniat că ,,stilul Războiului Rece” continuă să influențeze lumea și că situația geopolitică este îngrijorător de tensionată. În discursul său la sesiunea plenară, liderul chinez a îndemnat țările membre ale BRICS să mențină un curs de dezvoltare pașnică și să consolideze parteneriatul strategic al acestui bloc.

Tensiunile geopolitice cresc, avertizează Xi Jinping

Summitul BRICS din acest an, aflat sub președinția Africii de Sud, are în centrul său tema: „BRICS și Africa: Parteneriat pentru o creștere accelerată reciprocă, dezvoltare durabilă și multilateralism incluziv”. Xi Jinping a subliniat importanța cooperării politice și de securitate pentru menținerea păcii și a liniștii într-o eră marcată de provocări complexe și tensiuni globale.

,,Ar trebui să extindem cooperarea politică și de securitate pentru a menține pacea și liniștea. Mentalitatea Războiului Rece încă bântuie lumea noastră, iar situația geopolitică devine tensionată. Țările BRICS ar trebui să mențină direcția de dezvoltare pașnică și să consolideze parteneriatul strategic al BRICS.

Trebuie să folosim bine reuniunea miniștrilor de Externe BRICS, o reuniune a înalților reprezentanți în materie de securitate națională și alte mecanisme; să ne sprijinim reciproc în ceea ce privește interesele noastre principale și să consolidăm coordonarea în ceea ce privește problemele internaționale și regionale majore. Trebuie să ne oferim bunele oficii cu privire la chestiunile fierbinți, împingând spre o soluționare politică și scăzând temperatura”, a declarat Xi Jinping, președintele Chinei.

Ce obiective are China

Pe lângă preocupările legate de tensiunile geopolitice, Xi Jinping a vorbit despre obiectivul Chinei de a construi un cadru de cooperare industrială în cadrul BRICS. Acest cadru ar avea ca scop promovarea dezvoltării durabile prin intermediul colaborării economice și industriale între statele membre ale blocului.

În discursul său, Xi Jinping a pledat și pentru respectarea diversității de abordări în modernizare, evitând rivalitățile ideologice și promovând coexistența pașnică între civilizații. Președintele chinez a subliniat necesitatea unei viziuni incluzive și a unui dialog constructiv între diferitele civilizații.

Summitul BRICS din Johannesburg a adus liderii din China, India, Rusia, Brazilia și Africa de Sud într-o dezbatere crucială privind colaborarea pe diverse planuri, de la cooperarea economică la abordarea provocărilor geopolitice. Președintele chinez Xi Jinping a adăugat o notă de preocupare și determinare în fața provocărilor globale, în timp ce liderii BRICS au fost implicați în discuții ample pentru definirea direcției viitoare a acestei alianțe economice și politice importante, scrie HindustanTimes.