Lifestyle

Xi și Blinken, înțelegere pentru stabilizarea relațiilor dintre SUA și China. Rivalitatea intensă trebuie ținută sub control

Antony Blinken, întâlnire cu Xi Jingping în China

China și Statele Unite au căzut de acord luni să își stabilizeze rivalitatea intensă, astfel încât să nu se ajungă la un conflict, dar nu au reușit să producă niciun progres major în timpul unei vizite rare la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken, transmite Reuters.

Președintele chinez Xi Jinping a salutat „progresul” după ce a dat mâna cu Blinken în Marea Sală a Poporului, un loc grandios rezervat de obicei pentru întâmpinarea șefilor de stat.

Întâlnire la cel mai important nivel în China

Cel mai înalt diplomat american și Xi au subliniat amândoi importanța de a avea o relație mai stabilă, întrucât orice conflict între cele mai mari două economii ale lumii ar crea perturbări la nivel global.

China a refuzat să primească oferta Washingtonului de a relua canalele de comunicare între militari, invocând drept obstacol sancțiunile americane. Cele două părți au părut înrădăcinate în pozițiile lor cu privire la orice subiect, de la Taiwan la comerț, inclusiv acțiunile SUA față de industria cipurilor din China, drepturile omului și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a declarat mai târziu, luni, că el crede că relațiile dintre cele două țări sunt pe calea cea bună și a indicat că s-au făcut progrese în timpul călătoriei lui Blinken.

„Suntem pe drumul cel bun”, a spus Biden despre relațiile dintre SUA și China. Întrebat de reporteri în timpul unei călătorii în California dacă simte că s-au făcut progrese, el a răspuns: „Nu simt”, a spus el. „Știți că s-au făcut”. Liderul SUA a mai spus despre Blinken că „a făcut o treabă extraordinară”.

La unul dintre cele mai importante schimburi de opinii dintre SUA și China de la preluarea mandatului de către Biden, nu a fost clar cum își vor depăși țările diferențele. Părțile au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite în următoarele săptămâni și luni, potrivit Reuters.

Obiectivele SUA au fost atinse

În cadrul unei conferințe de presă care a încheiat călătoria sa de două zile la Beijing, prima a unui secretar de stat american din 2018, Blinken a declarat că Washingtonul și-a atins obiectivele călătoriei, inclusiv ridicarea directă a preocupărilor, încercarea de a stabili canale de dialog și explorarea domeniilor de cooperare. Călătoria a fost amânată în februarie, după ce un balon spion chinezesc suspectat că a traversat spațiul aerian al SUA.

Dar el a spus că progresele nu au fost simple.

„Relația se afla într-un punct de instabilitate, iar ambele părți au recunoscut necesitatea de a lucra pentru a o stabiliza”, a declarat Blinken înainte de a părăsi China.

„Dar progresul este dificil. Este nevoie de timp. Și nu este produsul unei singure vizite, al unei singure călătorii, al unei singure conversații. Speranța și așteptarea mea este: vom avea o comunicare mai bună, un angajament mai bun în continuare.”

Oficialii americani au minimalizat perspectiva unui progres major, dar au sperat că vizita lui Blinken va deschide calea pentru mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv posibile călătorii ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, și ale secretarului Comerțului, Gina Raimondo.

Se spera că aceasta ar putea chiar să deschidă calea pentru un summit între Xi și Biden mai târziu în cursul anului.

Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată în noiembrie, în marja summitului G20 din Indonezia, promițând o comunicare mai frecventă, deși legăturile s-au deteriorat de atunci.
„Cele două părți au făcut, de asemenea, progrese și au ajuns la acordul privind unele chestiuni specifice. Acest lucru este foarte bun”, i-a spus Xi lui Blinken luni, în fața unei mese lungi împodobite cu flori roz.

Blinken a răspuns spunând că cele două țări au responsabilitatea de a-și gestiona relația.

Întâlnirile sale de la Beijing, inclusiv discuțiile cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, și cu ministrul de externe Qin Gang, au fost „sincere și constructive”, a adăugat Blinken.

Nu a fost clar din remarcile lui Xi la ce progrese se referea, deși i-a spus lui Blinken că China „speră să vadă o relație solidă și stabilă între China și SUA” și crede că țările „pot depăși diverse dificultăți”, potrivit unei redactări chinezești a discuțiilor.

Xi a îndemnat, de asemenea, Washingtonul să nu „afecteze drepturile și interesele legitime ale Chinei”, un semnal referitor la potențialele puncte de focar, cum ar fi Taiwan, insula democratică pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.

Blinken a declarat că a precizat că Statele Unite au nevoie de o cooperare mult mai mare din partea Chinei în ceea ce privește oprirea fluxului de fentanil, iar părțile au convenit să înființeze un grup de lucru în această privință.

Problema centrală o reprezintă Taiwanul

Lipsa unor canale de comunicare deschise între cele două țări a provocat neliniște la nivel internațional, iar reticența Beijingului de a se angaja în discuții regulate între militari cu Washingtonul a alarmat vecinii Chinei.

Vorbind cu reporterii după discuții, Yang Tao, un înalt oficial al Ministerului de Externe, a declarat că sancțiunile americane blochează progresul în ceea ce privește îmbunătățirea comunicării între militari.

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a fost sancționat din 2018 din cauza achiziționării de avioane de luptă și echipamente de la principalul exportator de arme al Rusiei, Rosoboronexport.

Întrebat ce progrese specifice au făcut cele două părți, Yang a spus că au convenit să prevină o spirală descendentă a relațiilor. Oficialul a adăugat că ministrul chinez de externe Qin a acceptat cererea lui Blinken de a vizita Statele Unite.

Comentariile lui Xi și coregrafia diplomatică a vizitei au părut să semnaleze o voință de a face progrese, au spus analiștii.

„Mesajele Chinei au fost destul de pozitive”, a declarat Wu Xinbo, profesor și director la Centrul pentru Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai.

„China a arătat că încă speră să lucreze cu SUA pentru a stabiliza și îmbunătăți relațiile. Cred că, deși China nu este optimistă în ceea ce privește relațiile sino-americane, nici nu și-a pierdut speranța.”

Tonul Beijingului cu privire la Taiwan a fost deosebit de ascuțit pe tot parcursul vizitei lui Blinken.

„China nu are loc pentru compromisuri sau concesii”, a declarat Wang, potrivit citirii chinezești.

Statele Unite au rămas mult timp la o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la răspunsul militar la un atac asupra Taiwanului, pe care Beijingul a refuzat să îl excludă.