Lifestyle

Zimbrii s-au luat după urși. Și-au făcut apariția în gospodăriile oamenilor. Ce s-a întâmplat cu ei

Zimbrii s-au luat după urși. Și-au făcut apariția în gospodăriile oamenilor. Ce s-a întâmplat cu ei

Localnicii comuna Cornereva, județul Caraș Severin, au trăit șocul vieții atunci când au avut parte de niște musafiri neașteptați. De data asta, o cireadă de zimbri a intrat în curțile oamenilor.

Animalele ar fi ajuns în comună de la o rezervaţie naturală, aflată la 30 de kilometri distanţă. Jandarmii au gonit animalele până la liziera pădurii ca să fie în siguranță, apoi reprezentanții ONG-urilor care se ocupă de protejarea acestor superbe animale au dus cireada până în habitatul natural.

Pentru ca oamenii să fie în siguranță, jandarmii au mai stat o perioadă și au asigurat perimetrul.

Populația de zimbrii liberi este în creștere

Anul trecut, rangerii proiectului LIFE Bison au văzut doi pui de zimbri în situl Natura Munții Tarcu, care se întinde pe mii de hectare. De asemenea, aceștia au precizat că în zona cunoscută sub numele de Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniș, sunt acum peste 57 de zimbri liberi.

Dintre aceștia, 12 au văzut lumina zilei în libertate. Specialiștii spun că puii fac parte dintr-un grup de zimbri care a fost văzut în sălbăticie de 200 de ani.

Un zimbru poate ajunge până la greutatea de 920 de kilograme

Specialiștii spun că un pui se naște cu o greutate de 24-27 kg, iar la maturitate pot ajunge până la 920 kg și doi metri lungime. Puii vin pe lume vara, dar există și excepții când mamele îi pot naște iarna.

Când sunt nou născuți, zimbrii au blană roșiatică, dar după câteva luni aceasta începe să se schimbe și devine ciocolatie. În grupurile de zimbri trăiesc femeie adulte, pui și tineri de până la trei ani. Masculii vin doar în perioada de împerechere și iarna, apoi părăsesc grupul.

„Nașterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire care ne spune că zimbrii s-au adaptat și prosperă în Carpații Meridionali.

Un mare succes pentru conservarea acestei specii vulnerabile și pentru biodiversitatea zonei, a declarat cu ceva timp în urmă Marina Drugă, Manager proiect LIFE-Bison, WWF-România. În acest moment, se estimează că în România există în jur de 100 de zimbri în sălbăticie și vreo 5000 de suflete, la nivel european.

Sursă foto: wwf.ro